Fijn hapje uit een knoflookland

Knoflooklanden, sinds het begin van de eurocrisis kom je het woord steeds vaker tegen. Vooral journalisten en koppenmakers van kranten zijn er dol op, omdat het zo lekker ‘landen die moeite hebben aan de eisen van de Europese muntunie te voldoen en er daarom binnenkort wel eens uitgetikt zouden kunnen worden’ samenvat. Of, zo je

Knoflooklanden, sinds het begin van de eurocrisis kom je het woord steeds vaker tegen. Vooral journalisten en koppenmakers van kranten zijn er dol op, omdat het zo lekker ‘landen die moeite hebben aan de eisen van de Europese muntunie te voldoen en er daarom binnenkort wel eens uitgetikt zouden kunnen worden’ samenvat.

Of, zo je wilt, ‘landen waar de bevolking de halve dag zit te lunchen om daarna nog even rustig een tukkie te gaan doen terwijl de rest van Europa doorwerkt op een broodje kaas’.

Of ‘landen waar wij maar wat graag onze vakanties doorbrengen omdat het leven er zo relaxed is, maar waar wij de rest van het jaar op neerkijken omdat het leven er zo relaxed is’.

Landen als Griekenland, Spanje, Portugal en Italië dus. Ja, er wordt daar veel knoflook gegeten. Maar rechtvaardigt zo’n willekeurige gemene deler het deze landen dan maar gewoon op een hoop te gooien? Het klinkt toch verdacht veel als een scheldwoord. Spaghettivreters. Pinda’s. Kaaskoppen. Bananenrepubliek. Zo’n je-bent-wat-je-eet-generalisatie is op z’n minst een tikje denigrerend. Vind ik dan hè.

Goed, we gaan dus lekker veel knoflook eten vandaag. Vier teentjes gaan er in dit Grieks geïnspireerde stoofpotje van inktvis en rode wijn. Het mogen er ook best meer zijn trouwens, het recept luistert niet zo nauw. In plaats van rode mag er ook witte wijn in en het laurierblad kan ook een takje tijm of oregano zijn. Het enige echt belangrijke is dat het gerecht anderhalf uur mag stoven. Inktvis moet je of ultrakort of juist lang bereiden, anders wordt hij rubberig en is er niets aan.

De inktvis is als mezze (borrelhapje) voldoende voor wel 6 tot 8 personen. Met brood of met een simpele pilav (uitje fruiten in olijfolie, rijst even mee fruiten, 2x zoveel hete bouillon erop schenken en onder een deksel droog en gaar laten koken, veel gehakte peterselie erdoor) en een salade, is het een maaltijd voor 3 tot 4 mensen.

Doe de olijfolie samen met de ui en een snuf zout in een stoofpan en zet op laag vuur. Laat de ui heel zachtjes 10 minuten fruiten. Zet het vuur iets hoger en voeg de knoflook toe. Fruit al roerend een minuut mee. Voeg nu de inktvisringen toe en bak omscheppend 2 minuten. Schenk de wijn in de pan, voeg het laurierblad, e kruidnagels, nog een snuf zout en wat versgemalen zwarte peper toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de inktvis heel zachtjes anderhalf uur stoven. Serveer het gerecht het liefst lauwwarm.

Inktvis in wijn

een gulle scheut olijfolie

1 ui, gesnipperd

4 teentjes knoflook, in dunne plakjes

750 g inktvis, schoongemaakt en in ringen gesneden

200 ml rode wijn

1 (vers) laurierblad

2 kruidnagels

    • Janneke Vreugdenhil