Een jaar na Utøya, een reconstructie van die afgrijselijke dag

Reddingswerkers op het eiland Utuyo. Foto AP / Matt Dunham
Reddingswerkers op het eiland Utuyo. Foto AP / Matt Dunham Reddingswerkers op het eiland Utoya, 23 juli 2011. Foto AP / Matt Dunham

Wat er zich precies een jaar geleden afspeelde in Oslo en op het Noorse eiland Utøya is geen mysterie meer. In de rechtszaak tegen dader Anders Behring Breivik zijn de gebeurtenissen al minutieus beschreven.

Lees daarvoor maar eens de tweets terug van freelance journalist Luuk Mulder die het proces tegen Breivik van minuut tot minuut volgde.

Maar de verhalen van de overlevenden de aanslagen in Noorwegen blijven ondanks alles wat het afgelopen jaar naar buiten kwam nog steeds even bloedstollend en roepen nog altijd veel onbegrip op voor de verschrikkelijke daad. Dat blijkt wel bij het teruglezen van wat de betrokkenen meemaakten. Het Amerikaanse blad GQ zette acht pagina’s online met verhalen die de gebeurtenissen die dag op Utøya moeten reconstrueren. Lees hier het indrukwekkende verslag.

Vanmiddag zendt de NOS vanaf 13.44 uur de herdenking van het drama op Utøya uit. Op het eiland worden de 77 dodelijke slachtoffers herdacht en spreekt onder andere de Noorse premier Jens Stoltenberg met betrokkenen en nabestaanden. Ook zullen andere herdenkingen in Noorwegen te zien zijn.

Al Jazeera sprak gisteren al over de gevolgen van de aanslagen in Noorwegen met premier Stoltenberg: