Alonso wint grote prijs van Duitsland - versterkt koppositie in WK

Alonso tijdens zijn winnende race vandaag op het circuit van Hockenheim. Foto Reuters / Alex Domanski

De Spaanse Formule 1-coureur Fernando Alonso heeft op Hockenheim de Grand Prix van Duitsland gewonnen. Hij verstevigde daarmee zijn koppositie in het WK-klassement. De rijder van Ferrari leidde van start tot finish.

Op het Hockenheim-circuit bleef Alonso zijn concurrenten Sebastian Vettel en Jenson Button voor. Achter de topdrie leidde een aanrijding in de eerste ronde tot veel rommel op de baan. Felipe Massa, Lewis Hamilton, Bruno Senna en Romain Grosjean konden daardoor een goed resultaat wel vergeten.

Hamilton viel als enige uit. De Engelsman liep een lekke band op door de rommel na de aanrijding in de eerste ronde. Massa, Senna en Grosjean konden de race met enige vertraging wel uitrijden. Hamilton klaagde over een instabiele auto en ging in ronde 58 definitief de pits in.

Vettel teruggezet naar vijfde plek

Sebastian Vettel werd na de race overigens teruggezet naar de vijfde positie in de eindrangschikking. De coureur van Red Bull werd bestraft voor een verkeerde inhaalmanoeuvre en kreeg twintig seconden straftijd.

In de voorlaatste ronde slaagde Vettel erin om Jenson Button te passeren, maar hij kwam bij die actie met vier wielen buiten de baan. Dat is tegen de regels en de wedstrijdleiding legde hem twintig seconden straftijd op. Hierdoor raakte Vettel zijn podiumplaats kwijt.

Alonso superieur aan kop in WK-klassement

Alonso was in de kwalificatierace ook al de snelste geweest en vertrok derhalve van polepositie. Vettel bleef vrijwel de gehele race in het spoor van de Spanjaard, maar de coureur van Red Bull had niet genoeg macht om Alonso voorbij te gaan.

McLaren-rijder Button nam na de tweede pitstop even de tweede plek van Vettel over, maar de Brit haalde niet genoeg afstand uit zijn banden. Kimi Räikkönen finishte als vierde, Kamui Kobayashi werd vijfde.

Na tien van de twintig races gaat Alonso superieur aan kop in het WK-klassement. De Ferrari-coureur heeft 154 punten, 34 meer dan de Australiër Mark Webber van Red Bull die achtste werd op Hockenheim, een plaats onder Michael Schumacher. Vettel staat derde met 118 punten.

    • Niels Posthumus