‘Wiggo’ verpulvert concurrentie in tijdrit en geeft zo glans aan nakende Tourzege

Overall leader's yellow jersey, British Bradley Wiggins, competes in the 53,5 km individual time-trial and nineteenth stage of the 2012 Tour de France cycling race starting in Bonneval and finishing in Chartres, center France, on July 21, 2012. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
Overall leader's yellow jersey, British Bradley Wiggins, competes in the 53,5 km individual time-trial and nineteenth stage of the 2012 Tour de France cycling race starting in Bonneval and finishing in Chartres, center France, on July 21, 2012. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Bradley Wiggins is met afstand de beste in de tijdrit. Foto AFP / Lionel Bonaventure

Bradley Wiggins was vandaag opnieuw oppermachtig in de individuele tijdrit van Bonneval naar Chartres. Met een tijd van 1:04:13 pakt de Brit zijn tweede etappezege in deze Tour en geeft hij extra glans aan zijn nakende Tourzege.

‘Wiggo’ was 1:16 sneller dan ploeggenoot Christopher Froome, die tweede werd. Met een gemiddelde van 50 kilometer per uur wilde de Sky-kopman laten zien dat hij de Tourzege verdient, nadat hij eerder deze week op de slotklim naar Peyragudes uit het wiel werd gereden door Froome (niet de eerste keer).

De Spanjaard Luis Leon Sanchez van Rabobank werd zeer verdienstelijk derde op 1:50 van Wiggins. Beste Nederlander vandaag was Laurens ten Dam op plaats 54 op +6:01. De Raborenner is tevens de hoogst genoteerde Nederlander in het klassement, met plaats 27.

Cadel Evans, die in de bergen al zijn hoop op titelprolongatie moest laten varen, zakt naar de zevende plaats in het klassement. De Spanjaard Haimar Zubeldia gaat hem voorbij. Ook Jurgen Van den Broeck (4) en ploeggenoot Tejay van Garderen (5) blijven Evans voor.

De truien blijven na vandaag om dezelfde schouders zitten. Wiggins gaat in het geel naar Parijs, Sagan pakt het groen als hij morgen finisht, Voeckler doet hetzelfde met de bolletjestrui en Van Garderen heeft de witte trui. In het ploegenklassement weet Team Sky maar net RadioShack-Nissan-Trek achter zich te houden.

Uitslag etappe 19: Bonneval - Chartres

1. Wiggins (SKY) 1:04:13
2. Froome (SKY) +1:16
3. L. Sánchez (RAB) +1:50
4. P. Velits (OPQ) +2:02
5. Porte (SKY) +2:25

Algemeen klassement

1. Wiggins (SKY) 84h 26’ 31”
2. Froome (SKY) 84h 29’ 52” + 03’ 21”
3. Nibali (LIQ) 84h 32’ 50” + 06’ 19”
4. Van den Broeck (LOT) 84h 36’ 46” + 10’ 15”
5. Van Garderen (BMC) 84h 37’ 35” + 11’ 04”
(Volledig klassement hier)

Morgen staat de traditionele slotetappe naar de Champs-Elysées in Parijs op het programma. De rit start in Rambouillet.

Het koersverloop van de tijdrit leest u hier terug.

    • Marije Willems