Wapens als zelfverdediging? Niemand in die bioscoop schoot terug

Kaarsen, vlaggen en andere attributen in Aurora, Colorado, waar gisteren twaalf mensen werden doodgeschoten. Het lijkt onvermijdelijk dat de discussie over de wapenwetgeving in de VS wederom oplaait.
Kaarsen, vlaggen en andere attributen in Aurora, Colorado, waar gisteren twaalf mensen werden doodgeschoten. Het lijkt onvermijdelijk dat de discussie over de wapenwetgeving in de VS wederom oplaait. Foto AP / Ted S. Warren

James Holmes, de 24-jarige man die gisteren twaalf mensen doodschoot in een bioscoop waar de nieuwe Batmanfilm draaide, legde niet de link tussen films en geweld, maar tussen geweld en publiciteit. Hij kreeg hulp van het gebrek aan een goede wapenwet. Dat schrijft filmrecensent Roger Ebert in The New York Times.

De overduidelijk getroubleerde geest van Holmes koppelde - zoals vaker tegenwoordig, zoals ook bij de Columbine-schietpartij - popcultuur aan vuurwapens. De nieuwe Batmanfilm The Dark Knight Rises was het evenement dat geschikt was voor zijn doel.

Is het logisch dat hij zo makkelijk, legaal zelfs, aan zijn wapens kwam? Ebert:

“The gun lobby will say yes. And the endless gun control debate will begin again, and the lobbyists of the National Rifle Association will go to work, and the op-ed thinkers will have their usual thoughts, and the right wing will issue alarms, and nothing will change. And there will be another mass murder.”

Burger moet zichzelf kunnen beschermen. En toch schoot niemand terug

Weinigen zullen in twijfel trekken dat Holmes gek is, schrijft de Pulitzer-winnende criticus. Maar de wapenwetgeving is ook gek, en toch weigeren de meesten een link te leggen tussen de twee. Maar als het toegestaan wordt omdat de burger zichzelf ermee kan beschermen, waarom schoot er dan gisteren niemand op de dader?

“The United States is one of few developed nations that accepts the notion of firearms in public hands. In theory, the citizenry needs to defend itself. Not a single person at the Aurora, Colo., theater shot back, but the theory will still be defended.”

Zoals altijd als zoiets gebeurt in de VS, laait het debat over wapenbezit op. Wordt dit een verkiezingsthema? Obama is er tijdens zijn presidentschap nauwelijks over begonnen en lijkt er ook nu van weg te willen blijven. Dat is, schrijft Ebert, omdat het paranoïde beeld bestaat van een overheid die zich te veel gaat bemoeien met wat een burger wel en niet mag.

‘Het wordt tijd dat het ophoudt’

Burgemeester Bloomberg van New York spoorde de twee presidentskandidaten gisteren aan inhoudelijk in te gaan op de wapenkwestie. “Dit is een nationaal probleem. Er zijn zo veel moorden met vuurwapens, elke dag opnieuw, het wordt tijd dat het ophoudt.”

Of, zoals Ebert schrijft: een van de slachtoffers ontkwam een maand geleden maar net aan een andere schietpartij. Gisteren zat ze in de bioscoop en werd ze alsnog doodgeschoten. “The circle of madness is closing.”