Video: Jonnie Boer over Puurst, rokend mos, Sergio en het sterrensyteem

De verwachtingen die een driesterrenchef heeft waar te maken houden niet op bij het keukenproduct en de entourage waarin dat geconsumeerd wordt. Ook de regelmatige productie van een boek hoort tot het ongeschreven takenpakket. Je kunt niet zeggen dat de twee Nederlandse driesterrenchefs elkaar daarin de loef af proberen te steken, daarvoor verschillen ze teveel van elkaar. Sergio Hermans nieuwe boek Sergiology kreeg het predikaat ‘magnum opus’ mee, het boek van Jonnie Boer -Puurst- is de voorlopige apotheose van een drieluik dat twee decennia geleden startte met Puur.
Evenmin als Sergiology is Puurst een kookboek, ook al staan er recepten en foto’s van gerechten in. Het is -naast een herbarium, een handleiding voor basiskooktechnieken en de complete receptuur van de spijskaart van De Librije- eerder een verantwoording voor een volstrekt eigenzinnige kookstijl die het Nederlandse product -en het Overijsselse product in het bijzonder- omarmt. Jonnie Boer doet dat niet alleen met een aanstekelijk enthousiasme, maar ook met humor en dat is in de haute cuisine een schaars ingrediënt.
Doordat Ronald Giphart Jonnies pen vasthoudt leest Puurst als een trein, om zijn zieleroerselen verbaal te uiten heeft Jonnie Boer geen tussenpersoon nodig.


In de video praat hij uiteraard over Puurst, maar ook over de betekenis en houdbaarheid van drie Michelinsterren, de grenzen van creativiteit op het bord en de carrièreplanning van een keukenchef op het hoogste niveau.
Puurst is te koop voor € 75

    • Ronald Hoeben