Van 1920 tot 1936: Opmars van de vrouwen

De vijf Spelen van het interbellum, waarin het ideologische fundament wordt gelegd van de olympische beweging. Als antwoord op de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog wordt het toernooi bewust gepresenteerd als plaats van internationale verbroedering. De beroemde ringen worden geïntroduceerd en het IOC wordt een stabielere organisatie die een wereldwijd aansprekend evenement organiseert. Vanaf 1924 staan de Winterspelen voor het eerst op de agenda. Daarvóór worden enkele wintersporten nog op de Zomerspelen afgehandeld. Vrouwen mogen meedoen aan atletiek en turnen. Politieke invloeden komen op, zoals de tijdelijke uitsluiting van de verliezers van de Eerste Wereldoorlog en vooral de propagandistische uitbuiting van het evenement van Berlijn in 1936. De Amerikanen grijpen in deze tijd de sportieve macht, behalve in 1936, wanneer de Duitsers de meest succesvolle deelnemers zijn.