Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Atletiek

Van 1896 tot 1912: de beginjaren

De eerste vijf Spelen zijn allemaal vóór het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Het IOC is nog een zwak gezelschap, amper in staat zelf het toernooi te organiseren. Dat de olympische beweging wortel zal schieten, is in die tijd nog helemaal niet zeker. Pas in 1912 komen de deelnemers van alle continenten. In datzelfde jaar zijn er nog wel heel weinig vrouwen: ze mogen dan voor de eerste keer meedoen aan zwemmen – naast atletiek en turnen één van de drie grote sporten.

Er doen in die periode relatief veel sporters uit het gastland mee die verhoudingsgewijs veel medailles winnen. Politiek gekrakeel is er nauwelijks, hoewel de Amerikanen de editie van 1908 in Londen gebruiken om zich als nieuwe wereldmacht te tonen.

Teksten: Arman Avsaroglu en Jurryt van de Vooren