Uitgelicht zondag

Amsterdam, 21-04-09. Henny Vrienten. Foto Leo van Velzen NrcHb.

Film

The Last Waltz. (Martin Scorcese, 1978, VS). The Last Waltz was het als afscheid aangekondigde concert dat The Band gaf in San Francisco, op 25 november 1976. De groep had zowel als achtergrondgroep voor Bob Dylan als op eigen houtje furore gemaakt sinds de late jaren 50. Ze trad in San Francisco op met tal van gasten, waaronder Joni Mitchell, Eric Clapton, Paul Butterfield en Dylan zelf. De registratie van Scorcese wordt door velen beschouwd als de beste concertfilm aller tijden. Begint met de aankondiging: „This film should be played loud!”. Canvas, 20.15-22.10u.

Lichtpunt: 5 x 2. (François Ozon, 2004, Frankrijk). In de liefdesgeschiedenis 5 x 2 draait het om de bekende elementen van een relatie: ontmoeting, trouwpartij, geboorte van een kind, het huwelijkse bestaan, de scheiding. Ongebruikelijk is de volgorde. Ozon begint met de scheiding van Marion en Gilles, eindigt met de ontmoeting en plaatst de rest in omgekeerde chronologie daartussen. Canvas, 22.45-00.15u.

Copycat. (Jon Amiel, 1995, VS) Een seriemoordenaar die nauwgezet het werk imiteert van zijn beruchte voorgangers, waart rond in San Francisco. De detective in de zaak besluit er een forensisch psychiater bij te halen. Copycat had de pech in dezelfde periode uit te komen als Se7en en The Usual Suspects, waardoor hij het af moest leggen tegen de betere scenario’s van deze films. Maar Sigourney Weaver (als de psychiater) en Holly Hunter (als de detective) zijn als duo wel onweerstaanbaar. RTL 8, 22.00-00.30u.

Quest for fire/La guerre du feu. (Jean-Jacques Annaud, 1981, Canada/Frankrijk/VS). Drie krijgers in de prehistorie reizen over de savanne, waar ze tijgers, mammoets en kannibalistische stammen tegenkomen. Ze zijn op zoek naar een vlam die hun verloren vuur kan vervangen. De prehistorie wordt bloedserieus genomen: Anthony Burgess ontwierp een taal en Desmond Morris gaf lichaamstaaladviezen. Keuze van Zomergast Henny Vrienten. Ned.2, 23.20-00.55u.

Informatief

Herdenking Utøya. Verslag van de herdenking in Noorwegen van het bloedbad dat Anders Breivik op 22 juli 2011 aanrichtte op het eiland Utøya. Verkleed als politieman beschoot hij jongeren die daar aanwezig waren voor het jaarlijkse zomerkamp van de sociaaldemocratische beweging. Er vielen 69 doden. Ned.2, 13.50-15.30u.

Zomergasten 2012. Eerste aflevering van het 25e seizoen. Gasten worden geïnterviewd - dit seizoen door de Vlaamse journalist Jan Leyers - aan de hand van zelfgekozen archiefbeelden. Gast vanavond is Henny Vrienten (1948), componist, bassist en zanger, o.a. van de legendarische jaren 80-popgroep Doe Maar. Ned.2, 20.15-23.20u.

Vom Traum zum Terror - München 72. Gedramatiseerde documentaire van Marc Brasse en Florian Huber over de Olympische Spelen in München in 1972. Elf Israëlische atleten en officials werden in het olympisch dorp gegijzeld door leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September. Uiteindelijk vonden alle elf Israëliërs, vijf van de acht gijzelnemers en een Duitse politieman de dood. ARD, 21.45-23.15u.

Andere tijden sport. Deze aflevering in de serie over Nederlandse Olympische sporters gaat over ruiter Jeroen Dubbeldam, die een gouden medaille won op de Olympische Spelen in 2000. Maar ook over zijn moeizame relatie met het onhandelbare paard waarmee hij won: De Sjiem. Ned.1, 22.20-23.00u.