Uitgelicht zaterdag

Film

Monster vs Aliens. Rob Letterman & Conrad Vernon, 2009, VS). Animatiefilm die de sf-films uit de jaren 50 parodieert. Een huisvrouw verandert door een meteoor in de vijftien meter lange Ginormica. Het leger sluit haar op in een geheime gevangenis met vier andere monsters. De vijf moeten aan de bak om de wereld van de alien Gallaxhar te redden. SBS 6, 20.00-21.45

Dirty Dancing. (Emile Ardolino, 1987, VS). Voor weinig geld gemaakte tienerfilm werd destijds een onverwacht kassucces. In de zomer van 1963 verliest meisje van goede komaf (Jennifer Grey) haar onschuld dankzij dansleraar en bad boy Patrick Swayze’s onderricht in de dirty mambo. De film maakte van Swayze (1952) een superster. Hij overleed in 2009 aan de gevolgen van alvleesklierkanker. RTL 5, 20.00-22.00u.

Save the Last Dance. (Thomas Carter, 2001, VS) Half verweesd blank meisje Julia Stiles belandt op een volledig zwarte middelbare school. Ze had balletambities, maar leert daar hiphop. Succesvol sprookje over niet-probleemloze, maar verder vanzelfsprekende vermenging van subculturelen heeft meer diepgang dan je in eerste instantie zou verwachten. RTL 5, 22.05-00.20u.

Ciao Stefano/Non persarci. Gianni Zanasi, 2007, Italië). Komedie die met veel sympathie en humor het moeizame bestaan van rocker Stefano en de familie Nardini schetst. Regisseur en co-scenarist Gianni Zanasi won er terecht de prijs mee voor beste Italiaanse film op het filmfestival van Venetië. Canvas, 23.00-00.40u.

Two Mules for Sister Sara. (Don Siegel, 1970, VS). Western waarin Clint Eastwood het als non vermomde animeermeisje Shirley MacLaine redt uit handen van dronken bandieten. Vervolgens raakt hij met haar betrokken bij de Mexicaanse vrijheidsstrijd. Bij vlagen erg geestig en gewelddadig. RTL 7, 23.35-01.50u.

Grosse Point Blank. Zwarte komedie met John Cusack als huurmoordenaar die op een schoolreünie in de Detroitse buitenwijk Grosse Point zijn ex-geliefde Minnie Driver tegen het lijf loopt, terwijl hij ook op de hielen wordt gezeten door de FBI. BBC 1, 00.45-02.25u.

Informatief

Human Planet. Achtdelige documentaireserie van de BBC over de manier waarop de mens zich heeft aangepast aan zijn natuurlijke omgeving. Aflevering 3 behandelt het Poolgebied, de meest onherbergzame omgeving op aarde: er groeit nauwelijks iets eetbaars, het blijft er maanden donker en de temperaturen liggen het grootste deel van het jaar onder het vriespunt. Toch overleven er zo’n vier miljoen mensen. De kinderen van de Canadese stad Churchill hebben de gevaarlijkste Halloween ter wereld: zij riskeren oog in oog te komen met ijsberen in de straten van hun stad. Canvas, 19.00-20.00u.

Amusement

The Borgia’s. Negendelige Canadese/Hongaarse/Ierse dramaserie over de beruchte Borgiafamilie die in de 15e eeuw de lakens uitdeelde in het Vaticaan. Kardinaal Della Rovere gaat op zoek naar bondgenoten in zijn strijd tegen de Borgiapaus. De paus en zijn zoon Cesare, nu zelf een kardinaal, plannen hun eigen toekomst. Dochter Lucrezia voelt zich aangetrokken tot een jonge moslim. Afl.: The Moor Met Jeremy Irons, Holliday Grainger, e.a. Ned.2, 22.35-23.30u.

Zwarte Cross. Verslag van dit festiival in het Achterhoekse Lichtenvoorde. Naast aandacht voor de motorcross ook voor de festivalweides, waar onder meer The Asteroids Galaxy Tour en de Kaiser Chiefs optreden. Ned.3, 23.10-00.05u.