‘Tweede dag van hevige gevechten in Syrische stad Aleppo’

Volgens activisten en oppositiegroepen zijn er voor de tweede dag achtereen hevige gevechten gaande tussen rebellen en regeringstroepen in Aleppo. Vannacht kwam het tot een van de zwaarste confrontaties tot nu toe in de stad in de noordwestelijke Syrische stad.

In Aleppo was het in de afgelopen zestien maanden (zo lang duurt de opstand al voort) relatief rustig vergeleken bij andere Syrische steden. Volgens een activist die in de stad verblijft, zijn er momenteel tientallen soldaten van het Vrije Syrische Leger aanwezig. De gevechten vonden vooral plaats in het centrum van de stad.

De afgelopen week werd het regime van Assad in het hart geraakt met een aanslag op een gebouw van de veiligheidsdiensten in hoofdstad Damascus. Drie vertrouwelingen van de president kwamen om. Ook in Damascus ontstonden daarna gevechten tussen opstandelingen en regeringstroepen.

Ondertussen lukte het de internationale gemeenschap wederom niet tot een eenduidig standpunt te komen; een nieuwe resolutie die het geweld moest gaan stoppen werd tegengehouden door Rusland en China.

    • Peter Zantingh