Spaanse rente naar record na hulpvraag Valencia

Beleggers vrezen dat Spanje niet genoeg heeft aan de 100 miljard euro voor de Spaanse banken waar de ministers van financiën van de eurozone vrijdag mee instemden. De rente op Spaanse staatsobligaties steeg vrijdagmiddag tot recordhoogte, nadat de regio Valencia financiële hulp had gevraagd aan de regering. Valencia kampt met hoge schulden die het op de financiële markten moeilijk kan herfinancieren.

Uit Madrid kwam er meer slecht nieuws: de regering voorziet een recessie voor 2013. Anders dan eerder gedacht zal de economie niet groeien met 0,2 procent, maar krimpen met een 0,5 procent. Ook op de Spaanse aandelenbeurs ontstond onrust: de index daalde met 5,8 procent.

Beleggers zijn bang dat Spanje alsnog officiële noodhulp moet aanvragen bij Europa. De toegezegde 100 miljard euro is bedoeld als kapitaalinjectie voor de zwakke banken waar Spanje mee kampt. De rente op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar steeg vrijdagmiddag naar 7,2 procent. Dat wordt op de lange termijn onhoudbaar geacht.

De regering-Rajoy had al 18 miljard euro klaargezet om regionale overheden met schulden te helpen. Waarschijnlijk maken alleen Valencia en Catalonië er gebruik van. Die regio’s zijn net als de geplaagde banken in problemen geraakt door de ingestorte vastgoedmarkt. De regering zei strenge eisen te gaan stellen aan regio’s die geld willen lenen uit het fonds. De regio’s moeten wel bezuinigen.

Regio’s in Spanje zijn verregaand autonoom. Het kost de landelijke overheid traditioneel moeite om de regio’s begrotingsdiscipline op te leggen.

De stemming op de financiële markten was een tegenvaller voor de leiders van de eurozone. Zij hoopten met de eind juni toegezegde hulp aan Spanje de markten te kalmeren. Donderdag stemde het Duitse parlement in met de Europese kapitaalinjectie van maximaal 100 miljard euro voor Spaanse banken. Het Spaanse Congres ging dezelfde dag akkoord met 65 miljard euro aan nieuwe bezuinigingen. Minister Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) zei vrijdag, anders dan Finland, geen onderpand te eisen in ruil voor de Nederlandse bijdrage aan de Spaanse hulp.

De zorgen over Spanje raakten ook de euro. De wisselkoers van de euro daalde vrijdag sterk ten opzichte van de dollar en andere valuta. Ook Griekenland komt in nieuwe problemen. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot vrijdag geen Griekse staatsobligaties meer te accepteren als onderpand voor leningen. Dat raakt vooral de Griekse banken die nu moeten aankloppen voor geld bij de Griekse centrale bank. De ECB mag geen geld lenen aan banken die financieel ongezond zijn. Als ze failliet gaan, moet de nationale centrale bank ze redden.