Spaanse rente naar record - is lening van 100 miljard wel genoeg?

Gisteren gingen de eurolanden definitief akkoord met een lening van maximaal 100 miljard euro aan Spanje, maar beleggers vrezen nu al dat dat niet genoeg zal zijn. De rente op Spaanse staatsobligaties staat op een recordhoogte omdat de regio Valencia gisteren voor financiele hulp naar de regering stapte.

Valencia heeft hoge schulden die het op de financiele markten moeilijk kan herfinancieren. En er was meer slecht nieuws: gisteren werd bekend dat de economie in 2013 niet zal groeien met 0,2 procent, zoals eerder gedacht, maar krimpen met 0,5 procent. Ook op de Spaanse aandelenbeurs ontstond onrust: de index verloor 5,8 procent.

Alsnog officiële noodhulp voor Spanje?

De toegezegde 100 miljard euro is geen officiële noodhulp, maar een kapitaalinjectie voor de zwakke bankensector van Spanje. Beleggers vrezen nu dat het land alsnog de noodhulp nodig heeft. De rente staat op 7,26 procent en dat wordt op lange termijn onhoudbaar geacht.

De regering-Rajoy had al 18 miljard euro klaargezet om regionale overheden met schulden te helpen. Waarschijnlijk maken alleen Valencia en Catalonië er gebruik van. Die regio’s zijn net als de geplaagde banken in problemen geraakt door de ingestorte vastgoedmarkt. De regering zei strenge eisen te gaan stellen aan regio’s die geld willen lenen uit het fonds. De regio’s moeten wel bezuinigen.

Regio’s in Spanje zijn verregaand autonoom. Het kost de landelijke overheid traditioneel moeite om de regio’s begrotingsdiscipline op te leggen.

Tegenvaller voor leiders eurozone

De stemming op de financiële markten gistermiddag was een tegenvaller voor de leiders van de eurozone. Zij hoopten met de eind juni toegezegde hulp aan Spanje de markten te kalmeren. Donderdag stemde het Duitse parlement in met de Europese kapitaalinjectie van maximaal 100 miljard euro voor Spaanse banken. Het Spaanse Congres ging dezelfde dag akkoord met 65 miljard euro aan nieuwe bezuinigingen. Minister Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) zei gisteren, anders dan Finland, geen onderpand te eisen in ruil voor de Nederlandse bijdrage aan de Spaanse hulp.

De zorgen over Spanje raakten ook de euro. De wisselkoers van de euro daalde sterk ten opzichte van de dollar en andere valuta. Ook Griekenland komt in nieuwe problemen. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot gisteren geen Griekse staatsobligaties meer te accepteren als onderpand voor leningen. Dat raakt vooral de Griekse banken die nu moeten aankloppen voor geld bij de Griekse centrale bank. De ECB mag geen geld lenen aan banken die financieel ongezond zijn. Als ze failliet gaan, moet de nationale centrale bank ze redden.