Romney’s belasting helpt VS

Mitt Romney heeft de reputatie dat hij het bedrijfsleven gunstig gezind is. Een belastingvoorstel van de Republikeinse presidentskandidaat past binnen dat beeld, maar lijkt ook verstandig voor bijna iedereen. Als hij de verkiezingen wint, wil hij dat het Congres bedrijven uitsluitend belast op hun inkomen binnen de Verenigde Staten.

Op korte termijn zou zo’n maatregel de economie stimuleren. Volgens schattingen van JPMorgan beschikken Amerikaanse bedrijven over 1.400 miljard dollar op buitenlandse rekeningen, grotendeels om belastingen te vermijden onder het huidige belastingstelsel van de VS.

Zelfs als maar een derde van dat bedrag zou terugvloeien, redeneert de bank, zouden bedrijfsdividenden en de terugkoop van aandelen sterk kunnen stijgen (met 350 miljard dollar), wat de opbrengsten van investeringen ten goede zou komen. Volgens de Amerikaanse Kamer van Koophandel zouden nieuwe investeringen het nationale inkomen kunnen doen stijgen met 140 miljard dollar, en kunnen leiden tot 1,3 miljoen nieuwe banen.

Ook voor de langere termijn zijn er voor Romney’s plan goede argumenten. De bestaande belastingregels van de VS zijn internationaal gezien een uitzondering aan het worden. Ongeveer driekwart van rijke landen belast nu alleen de winsten die binnen hun grenzen worden geboekt, zo blijkt uit een overzicht van de onafhankelijke Tax Foundation.

Bovendien zouden de VS door de maatregel weinig belastinginkomsten derven – slechts 13 miljard dollar per jaar, volgens het departement van Financiën. Het bedrag is zo laag, omdat belastingen alleen worden geheven als bedrijven het geld dat ze elders hebben verdiend naar de VS halen. Mondiale bedrijven met veel geld in kas, zoals Apple, sparen dit simpelweg op in het buitenland.

Uiteraard zou Amerika ook kunnen kiezen voor herhaling van een eenmalige belastingontheffing zoals in 2004 geschiedde. Maar zulke tijdelijke vrijstellingen zijn lastig in belastingplannen op te nemen.

Het idee maakt kans te worden goedgekeurd door het Congres. Het zal geen verrassing zijn dat Republikeinen het plan toejuichen. Maar ondanks bezwaren van Obama lijken ook sommige Democraten er oren naar te hebben. Het kan dan een relatief eenvoudige zege worden voor Romney – al zal hij wel eerst het Witte Huis moeten halen.

en

Vertaling: Frank Kuin

    • Christopher Swann
    • Daniel Indiviglio