Roemer is enige met ‘het lijstje’

Alleen lijsttrekker Emile Roemer beschikt over een lijstje met kandidaat-ministers voor de SP. Dat zegt de nummer twee van de partij, Renske Leijten, vandaag in deze krant. „Dit vertrouw ik Emile toe”, aldus Leijten. „Als hij het met mij wil zou willen delen, dan hoor ik het wel. Dat is de manier waarop we bij de SP werken.”

De kans dat de SP na de verkiezingen van 12 september in het kabinet komt, lijkt steeds groter te worden. Volgens verschillende peilingen is de partij al geruime tijd de grootste van het land, vóór de VVD van premier Rutte. Leijten zegt het liefst te willen regeren met een coalitie van SP, PvdA, CDA en GroenLinks – „partijen die net als wij de inkomensverschillen willen verkleinen. Dat is wat ik links noem”.

In 2006 boekte de SP een grote verkiezingsoverwinning, van 9 naar 25 zetels. Desondanks belandde de partij in de oppositie. „Dat moeten we ons niet nog een keer laten gebeuren”, zegt Leijten. „Als de SP wéér buiten de regering gehouden wordt, zou dat de geloofwaardigheid van de politiek ernstig schaden. Het zou heel slecht zijn voor het land.” Z&Z, pagina 22-23