Eerste boobytrap in huis schutter Aurora ontmanteld

Firefighters stand outside the apartment complex where suspect James Eagan Holmes lived in Aurora, Colorado July 21, 2012. Police probing a Colorado shooting rampage prepared on Saturday to send in a robot to detonate what they called a sophisticated booby-trap in the apartment of Holmes, 24, accused of killing 12 people at a screening of the new "Batman" film. Holmes is accused of storming into a theater in a suburban Denver multiplex just after midnight on Friday clad head-to-toe in black body armor and a gas mask and tossing smoke bombs into the audience before shooting seemingly at random. REUTERS/Joshua Lott (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW)
Firefighters stand outside the apartment complex where suspect James Eagan Holmes lived in Aurora, Colorado July 21, 2012. Police probing a Colorado shooting rampage prepared on Saturday to send in a robot to detonate what they called a sophisticated booby-trap in the apartment of Holmes, 24, accused of killing 12 people at a screening of the new "Batman" film. Holmes is accused of storming into a theater in a suburban Denver multiplex just after midnight on Friday clad head-to-toe in black body armor and a gas mask and tossing smoke bombs into the audience before shooting seemingly at random. REUTERS/Joshua Lott (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW) Veiligheidsdiensten staan voor het appartement waar verdachte James Holmes woonde, in Aurora. Foto Reuters / Joshua Lott

De politie in de Amerikaanse stad Aurora heeft de bedrading ontmanteld van de explosieven in de woning van de verdachte van de dodelijke schietpartij in een bioscoop donderdagnacht. Ook is er een explosief onklaar gemaakt. Dat zei een woordvoerster zojuist, meldt persbureau AP.

Het ontmantelde explosief was aangebracht om de persoon te doden die de voordeur zou openen, aldus de woordvoerster. De verdachte van de schietpartij, de 24-jarige James Holmes, heeft zijn woning volgehangen met boobytraps.

Het is nog altijd mogelijk dat de bommenruimers ertoe moeten besluiten de explosieven te laten ontploffen, zei de woordvoerster. Al het explosief materiaal moet uit de flat worden verwijderd, waaronder dertig granaten die in zandwagens naar een verwerkingsplek zullen worden gebracht.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Het gaat om geavanceerde boobytraps. “Ik heb nog nooit zoiets gezien”, zei Dan Oats, hoofd van de politie van Colorado, gisteravond. De gehele appartementenflat is ontruimd, de andere bewoners mogen voorlopig niet terug hun woning in.

Schutter verkreeg wapens legaal

Holmes kocht 6.000 stuks munitie via internet, zei Oats. Zijn wapens kocht Holmes de afgelopen maanden legaal bij drie verschillende winkels in Colorado, zo bleek gisteravond tijdens een persconferentie. De schietpartij maakt in de Verenigde Staten een debat los over de zeer liberale wapenwet in Colorado. President Obama en zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney weigeren echter zich hierover uit te laten.

Vandaag zijn nog eens twee slachtoffers van de schietpartij, onder wie een zesjarig meisje, geïdentificeerd.

De schietpartij tijdens een nachtelijke première van de nieuwste Batman-film kostte aan twaalf mensen het leven en tientallen raakten gewond. Over de motieven van de dader is nog niets bekend. Holmes wordt maandag voorgeleid.