Politie verricht 83 aanhoudingen tijdens Vierdaagsefeesten

Gezellige drukte op de laatste avond van festival de-Affaire op het Valkhof, dat traditioneel wordt gehouden tijdens de Vierdaagsefeesten. Foto NRC / Marije Willems

De politie heeft tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en de festiviteiten rond het wandelevenement 83 aanhoudingen verricht. Het ging vooral om kleine overtredingen als openbare dronkenschap, drugsbezit, geweldpleging en vernieling. Volgens de politie zijn er verder geen noemenswaardige incidenten gebeurd.

Het korps Gelderland-Zuid kijkt tevreden terug op de Vierdaagsefeesten en -marsen. De sfeer in de stad was volgens het korps tijdens de festiviteiten ‘ontspannen en gemoedelijk’.

Gisteravond, de laatste feestavond, werden dertig mensen opgepakt voor onder meer openbare dronkenschap, winkeldiefstal, wapenbezit en belediging. De meeste verdachten komen uit de omgeving van Nijmegen en konden na verhoor met een proces-verbaal op zak weer naar huis.

Op de slotavond hield de politie bovendien een grote alcoholcontrole op uitvalswegen in Nijmegen. In totaal 3878 bestuurders werden aan een blaastest onderworpen. Daarvan bleken er 35 te diep in het glaasje te hebben gekeken. Van acht van hen is het rijbewijs ingenomen.

Elfduizend blaastesten

De politie nam de afgelopen week in en rond Nijmegen bijna elfduizend blaastesten af. In totaal 105 bestuurders hadden te veel op. Vorig jaar vielen nog 72 feestgangers door de mand bij alcoholcontroles. Toch is het aantal feestgangers dat met drank op achter het stuur is gestapt volgens de politie gezien het aantal gecontroleerde weggebruikers relatief laag.

1,4 miljoen bezoekers in zeven dagen

De Nijmeegse Vierdaagsefeesten hebben ondanks het slechte weer het bezoekersrecord van 2010 geëvenaard. In totaal zijn in zeven dagen 1,42 miljoen mensen naar Nijmegen afgereisd. Ruim 38 duizend wandelaars hebben vrijdag de eindstreep gehaald van de 96ste editie van de Vierdaagse.