Obama en Romney zwijgen in hernieuwd debat over wapenbezit

Obama tijdens zijn toespraak over het drama in Aurora.
Obama tijdens zijn toespraak over het drama in Aurora. Foto AFP / Mandel Ngan

De bloedige schietpartij in een bioscoop in Colorado van gisteren heeft de aandacht afgeleid van de campagnestrijd in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. President Barack Obama en zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney weigeren echter zich uit te laten in het oplaaiende debat over de Amerikaanse wapenwetgeving.

Een man opende in een volle bioscoopzaal tijdens de nachtelijke première van de Batman-film The Dark Knight Rises het vuur op het aanwezige publiek. Ten minste twaalf mensen vonden de dood en tientallen raakten gewond.

Zoals altijd na een dodelijke schietpartij van deze omvang in de Verenigde Staten vliegen voor- en tegenstanders van wapenbezit elkaar in de haren. Behalve de gebruikelijke woorden over eenheid en verdraagzaamheid klonk uit de monden van Obama en Romney echter geen woord over dit heikelijke onderwerp - een kwestie die nu ook opvallend afwezig blijkt in de campagnestrijd.

Obama zei in een toespraak wel dat de verantwoordelijke passend gestraft zal worden, maar wilde het over de wapenwet niet hebben:

Bloomberg: wat gaan we hieraan doen?

De zwijgzaamheid van beide kandidaten werd door de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, een groot voorstander van strengere wapenwetgeving, schamper onthaald. “Weet je, sussende woorden zijn mooi, maar misschien wordt het tijd dat de twee mensen die president van de Verenigde Staten willen worden opstaan en ons vertellen wat ze hier aan gaan doen.”

Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2008 riep Obama nog op tot herinvoering van een verbod op semiautomatische wapens, een verbod dat ten tijde van het presidentschap van Bill Clinton werd ingevoerd, maar onder president George Bush kwam te vervallen. Sinds Obama’s aantreden heeft hij echter niet meer geprobeerd dit verbod, of andere verboden, door te voeren.

Obama hintte in verleden wel op strengere wetgeving, maar daadkracht bleef uit

Als senator in de staat Illinois steunde Obama een verbod op alle soorten semiautomatische wapens en was hij voorstander van strengere regels voor vuurwapens. Ook Romney steunde als gouverneur van Massachusetts maatregelen om wapenbezit in te perken. In 1994 zei hij ‘niet aan de kant van de NRA’ te staan. De NRA, de National Rifle Association, is de machtige Amerikaanse wapenlobbygroep. Dit voorjaar, in de strijd om de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap, zei Romney echter tegen de NRA de bewaker te zijn van het tweede amendement van de grondwet, dat het recht op wapenbezit garandeert.

Na een schietpartij in Tucson, Arizona, vorig jaar, waarbij zes doden vielen en het Democratische congreslid Gabrielle Giffords zwaargewond raakte, riep Obama op tot maatregelen om te voorkomen dat ‘onverantwoordelijke wetsovertreders’ aan wapens kunnen komen. Nu, een jaar later, is er nog steeds geen wetgeving doorgevoerd die hiertoe moet leiden.

Witte Huis-woordvoerder Jay Carney:

“De president is van mening dat we verstandige maatregelen moeten nemen om de rechten van het tweede amendement voor Amerikanen te beschermen, terwijl we ervoor zorgen dat diegenen die onder bestaande wetgeving geen wapens mogen hebben die ook niet krijgen.”

Anderen, zoals burgemeester Bloomberg, verlangen meer duidelijkheid. De vraag is eenvoudig, zei hij in een radio-interview: “Wat gaan ze aan de wapens doen?”