Nederlandse overlevenden schipbreuk Tanzania weer thuis

Toeristen die de ramp met de veerboot bij Zanzibar overleefden worden in dekens gewikkeld aan wal gebracht. Foto AP / Khalfan Said

De vijf Nederlandse overlevenden van het scheepsongeluk in Tanzania zijn vanochtend aangekomen op Schiphol. Ze werden rond half zeven door geëmotioneerde familie en vrienden onthaald op de luchthaven, meldt Novum.

Bij het veerbootongeluk kwam woensdag ook een Nederlands echtpaar om. Vier van de vijf geredde Nederlanders zijn leden van Dwars, de jongerenpartij van GroenLinks. De vijfde is een vrouw die alleen op reis was. Ze raakten niet gewond, maar zijn wel hun bagage kwijt.

De boot met bijna driehonderd opvarenden verging tijdens de overtocht van Dar es Salaam naar het eiland Zanzibar. Bij het ongeluk vlak voor de kust kwamen tientallen mensen om het leven. Zeker 146 mensen zouden zijn gered en ruim honderd opvarenden worden nog steeds vermist.

Aanvankelijk leek het erop dat er geen Nederlandse slachtoffers waren, maar familie van het echtpaar meldde zich vrijdagochtend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken over het vermiste stel. Het lichaam van de vrouw is inmiddels geïdentificeerd aan de hand van een gemailde foto.

    • Peter Zantingh