Na 2012: VS en Europa in het nauw

In this May 21, 2012 photo, members of a Saudi female soccer team listen to their captain, Rawh Abdullah, bottom center, before their training session at a secret location in Riyadh, Saudi Arabia. While Olympic leaders and human rights advocates are encouraged by signs that Saudi Arabia may bow to pressure and send female athletes to the Summer Games, women athletes in the ultraconservative kingdom are worried about a backlash at home. (AP Photo/Hassan Ammar)

Door de economische crisis vermindert de belangstelling vooral in Europa en Noord-Amerika. Nieuwe krachtige economieën in Azië en de Arabische wereld zullen vaker proberen het toernooi binnen te halen, waarbij ze een beroep doen op de opkomst van hun regio’s. Zo staat Rio de Janeiro (2016) niet alleen voor Brazilië, maar voor heel Zuid-Amerika. Het IOC zal hieraan gehoor geven, waardoor het toernooi minder vaak in Europa en Noord-Amerika zal worden gehouden.

Het IOC staat nu voor een dilemma: gaat het vasthouden aan de traditionele en vooral Westerse humanistische beginselen van de Spelen of zoekt het aansluiting bij nieuwe ontwikkelingen in opkomende regio’s? Doorslaggevend worden de opvolgers van IOC-voorzitter Jacques Rogge, die in 2013 reglementair aftreedt. Waar komt de nieuwe IOC-leider vandaan en welke richting gaat hij of zij op?