Murdoch trekt zich terug uit bestuur Britse kranten

(FILES) In a file picture taken News Corp Chief Rupert Murdoch drives away from the High Court in central London on April 25, 2012 after giving evidence at the Leveson Inquiry into press ethics. Rupert Murdoch resigns on July 21, 2012 as director of News International, the UK operation of News Corporation and publisher of several UK newspapers. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
(FILES) In a file picture taken News Corp Chief Rupert Murdoch drives away from the High Court in central London on April 25, 2012 after giving evidence at the Leveson Inquiry into press ethics. Rupert Murdoch resigns on July 21, 2012 as director of News International, the UK operation of News Corporation and publisher of several UK newspapers. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS Rupert Murdoch stapt op bij mediagroep News International. Foto AFP / Justin Tallis

Mediamagnaat Rupert Murdoch trekt zich terug uit het bestuur van een aantal Britse krantentitels. Het gaat om onder meer The Sun, The Times en The Sunday Times. Dat heeft een woordvoerder van zijn mediaconcern News Corp bekendgemaakt.

Murdoch treedt terug als directeur van News International, Times Newspaper Holdings en News Corp Investments in het Verenigd Koninkrijk, zo laat woordvoerder Daisy Dunlop weten aan persbureau AP.

Uit de verklaring van News International:

“Dit is niets meer dan een zakelijke schoonmaakactie voorafgaand aan de opsplitsing van het bedrijf.”

Volgens de Britse krant The Telegraph zou de stap van Murdoch erop wijzen dat de News Corp-topman zich voorbereidt om de krantengroep te verkopen.

Splitsing News Corp

Vorige maand werd bekend dat News Corp wordt gesplitst in twee beursgenoteerde bedrijven: een kranten- en boekenuitgeverij en een televisie- en entertainmentbedrijf. Aandeelhouders drongen al langer aan op een scheiding tussen de kranten en de rest van het bedrijf. Dat heeft niet alleen te maken met het afluisterschandaal rond de tabloid News of the World en de andere juridische problemen bij de Britse krantentak, maar ook met de verwachte krimp van de krantensector.

Murdoch zei eerder: ik wil The Sun niet verkopen

Eerder dit jaar gaf Murdoch de redactie van The Sun “zijn persoonlijke garantie” dat hij de krant niet wil verkopen en “betrokken blijft”. De Australische mediamagnaat kocht de tabloid in 1969 en bouwde die uit tot de grootste krant van het Verenigd Koninkrijk met een dagelijkse oplage van 2,5 miljoen. Zonder The Sun kunnen de twee andere verliesgevende kranten van uitgeverij News International, The Times en The Sunday Times, niet overleven.

Binnen moederbedrijf News Corp groeit de druk op Murdoch om de Britse krantentak te verkopen, schreef onze correspondent Titia Ketelaar eerder al. “Hij zorgde het afgelopen jaar immers voor niets dan problemen en kostte het bedrijf tot nu toe 126 miljoen pond aan schadevergoedingen en ontslagpremies.”

Murdoch kwam vorig jaar in opspraak vanwege afluisterpraktijken bij zijn tabloid News of the World.