Lux Buitenkijken

Thijs Wolzak fotografeert deze zomer wekelijks een bijzondere buitenruimte. Deze week een zeiljacht.

buitenkijken Hamburger Monnickendam
buitenkijken Hamburger Monnickendam

Wat Het zeewaardige zeiljacht van Daan, Sophie en zoon Tijn Hamburger. Het 11,5 meter lange jacht, een Sentijn 37, ligt in een box in Monnickendam, op slechts 50 meter van hun huis. Daan Hamburger: „Bijna elk weekend ben ik aan boord, ook als we niet uit varen gaan. Lekker klussen, krantje lezen, weg van de telefoon. Al is het nog zo dicht bij huis, heb ik aan boord toch het gevoel dat ik weg ben. Om het poëtisch te zeggen: de zorgen laat ik aan de wal. Ik slaap aan boord ook beter.”

De familie kocht het inmiddels 17 jaar oude jacht vier jaar geleden. Ze doopten hun boot Viva la vida, naar hun favoriete nummer van de Britse band Coldplay. Hamburger met een lach: „Ze zeggen dat het ongeluk brengt om een jacht een nieuwe naam te geven. Maar voorlopig gaat het goed.”

Onderhoud Van begin november tot maart gaat de Viva la vida op de kant bij de plaatselijke jachthaven. Dan is het tijd om de romp te poetsen, het schip van een nieuwe, algen werende laklaag te voorzien en motoronderhoud te plegen. „Met de kosten van de ligplaats en de verzekering is het een dure hobby”, zegt Hamburger. „Andere vakanties maken we niet.”

Mooiste seizoen Het vroege voorjaar en het najaar, zegt Hamburger. „Dan kan het een beetje mistig zijn en is het in de havens minder druk.”

Bijzonder Vandaag beginnen de Hamburgers met een flottielje van 25 jachten aan een tocht van Zeeland naar de Kanaaleilanden. De reis is te volgen op oceanpeople.blogspot.com. Hond Bruin blijft thuis.

    • Thijs Wolzak