Kortkolom zaterdag

Asielzoekerscentra

Verdubbeling aantal zelfmoordpogingen

Rotterdam. Het aantal zelfmoordpogingen in asielzoekerscentra is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Volgens psychiaters van de Evenaar, een kliniek voor transculturele psychiatrie van GGZ Drenthe, neemt hun psychische nood neemt toe, doordat de druk om het vluchtverhaal aannemelijk te maken of om terug te gaan naar het land van herkomst wordt opgevoerd.

Z&Z, pagina 14-15

Zanzibar

Veerbootongeluk: toch Nederlandse doden

Den Haag. Bij het ongeluk met een veerboot bij Tanzania woensdag is een Nederlands echtpaar omgekomen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder zei het ministerie nog dat op de boot vijf Nederlanders zaten die het ongeval hadden overleefd. De boot was met bijna driehonderd opvarenden van Dar es Salaam op weg naar Zanzibar en zonk vlak voor de kust van het eiland. Tientallen mensen kwamen om. Zeker 146 mensen zouden zijn gered en ruim honderd opvarenden worden nog vermist. (Novum)

Odfjell

Olieterminal stilgelegd om ‘ernstig risico’

Rotterdam. De omstreden Rotterdamse olieterminal Odfjell is vrijdagmiddag gedeeltelijk stilgelegd. Van twee tankputten met daarin meerdere tanks is onduidelijk of de blus- en koelvoorzieningen in orde zijn, waardoor een ernstig veiligheidsrisico bestaat, meldt de milieudienst Rijnmond. Het bedrijf moet nu binnen 48 uur vijf tanks leeghalen. (Novum)

Bahrein

Betogers slaags met politie in Manama

Manama. In de Bahreinse hoofdstad Manama zijn betogers vrijdag slaags geraakt met de oproerpolitie. De duizenden demonstranten protesteerden tegen de plannen van de regering om niet langer toestemming te geven voor dit soort protesten, omdat die zouden leiden tot verkeersproblemen en verstoring van het dagelijks leven. Bahrein is al maanden in de greep van de strijd tussen de regerende sunnitische minderheid en de shi’itische meerderheid die meer rechten eist. (AP)

Overname

Brussel: UPS en TNT zijn samen te groot

Rotterdam. De Europese Commissie is bezorgd dat de Amerikaanse pakketbezorger UPS te veel marktmacht krijgt in Europa als het de Nederlandse pakketbezorger TNT Express overneemt. In maart deed UPS een bod van 5,2 miljard euro op TNT Express. De Commissie moet voor 28 november de overname goed of afkeuren. (Reuters)

Europees voetbal

Champions League: Feyenoord treft Kiev

Rotterdam. Feyenoord neemt het in de derde voorronde van de Champions League op tegen Dinamo Kiev. De Rotterdammers werden tijdens de loting in het Zwitserse Nyon gekoppeld aan de Oekraïeners. Op 31 augustus of 1 juli is de uitwedstrijd, een week later de return. (NRC)