Kluns met groot talent voor redelijkheid

Fairly LegalSeizoen 210 afl. van 45 minuten€ 22,99(verschijnt op 25 juli)

Kate Reed is een mediator die hard op haar vingers fluit als de ruziënde partijen tegen elkaar in schreeuwen. Dat krijgt ze wel stil. Kate komt elke dag te laat op haar werk en vergeet afspraken. Ze duwt barbecues in het water en heeft de gang van een bootwerker.

Redenen te over om met haar te sympathiseren. Wat de vonk echt doet overslaan is dat Reed wordt gespeeld door Sarah Shahi, een schalkse schoonheid. De 32-jarige actrice, een Texaanse met Iraanse vader en Spaanse moeder, heeft een kaaklijn waar Sylvester Stallone jaloers op kan zijn, zachtbruine ogen en een waterval van zwart haar. Ergernis over haar optreden pareert ze met haar brede lach, die uitstraalt dat ze heus weet dat ze haar zin doordrijft, maar dat ze nu eenmaal zo is. Je kan niet anders dan van deze vrouw houden.

Shahi speelde eerder enkele seizoenen in het lesbische drama The L Word en was de sidekick van rechercheur Damian Lewis in Life. In Fairly Legal is ze even overtuigd een miskleunende hippie als een succesvolle conflictbestrijder. Van advocate is ze mediator geworden, uit frustratie. „In de rechtszaal was er altijd een verliezer,” verklaart ze. Bij haar wint iedereen een beetje.

Kate heeft een groot talent voor redelijkheid. Ze vindt de juiste woorden om woedende mensen te kalmeren en doorziet dat argumenten verborgen worden gehouden. Haar werk verricht ze bij het kantoor van haar vader, die net is overleden. Haar baas is nu haar stiefmoeder Lauren, die van haar leeftijd is. Kate haat Lauren openlijk en op haar beurt behandelt Lauren Kate met ijskoud dedain. Die terugkerende catfights zijn geestig.

Voor Lauren is mediation tweederangs, maar Kate gelooft er heilig in: doorvragen en drijfveren blootleggen. Zelfs als ze aanwezig is bij een overval in een deli kan ze niet nalaten aan de overvaller te vragen hoeveel hij denkt binnen te halen en wat hij met het geld wil kopen. Honderd dollar? Voor bier en droge worst? En dan gaat ze bemiddelen bij de winkelier die met zijn honkbalknuppel in de aanslag staat.

Het testament van haar vader confronteert Kate met geheimen uit zijn leven. Maar de poging van de makers om daar een doorgaande verhaallijn van te maken, is zwak uitgewerkt. Fairly Legal drijft op de aansprekende personages. Haar maniëristische, gameverslaafde assistent Leo, met zijn soulpowerkapsel, probeert haar in het gareel te houden. En haar stoere man Justin, een officier van justitie, wil van haar scheiden, maar Kate doet er alles aan om hem te behouden als seksspeeltje. In het genre van de advocatenserie is het licht verteerbare Fairly Legal een aanwinst. Laat Sarah Shani maar fluiten.

Ron Rijghard