Jong publiek is leidend

André Bolhuis (65), voormalig hockeyer, chef de mission van de olympische ploeg in 1992 en 1996, huidig voorzitter van sportkoepel NOC*NSF:

Ik zie een aantal zorgelijke ontwikkelingen, waarvan ik niet goed weet hoe die nog beheerst kunnen worden. Wie kan én wil straks de Spelen nog organiseren?

Ik heb München 1972 meegemaakt. Sindsdien is alles anders. De Spelen erna, in Montréal, waren ongelooflijk goed beveiligd na het bloedbad in München waarbij elf leden van de Israëlische ploeg werden gegijzeld en gedood. Andere gebeurtenissen in de wereld, zoals 9/11, bootkapingen en evenementen die aangewend worden voor een statement, versterken het idee dat beveiliging belangrijk is. Er worden immense bedragen besteed aan beveiligers, niet eens aan de sporters.

Een andere zorg is de toenemende invloed van de commercie. Je ziet het al in het voetbal en wielrennen. Sponsorbedragen bereiken astronomische hoogtes. Is dat erg? Misschien niet. Maar als het tot excessen leidt en kijkcijfers de trend gaan bepalen, is er geen ruimte meer voor de ‘kleine’ sporten. Ook matchfixing moeten we in de hand zien te houden. Het komt al voor in het voetbal en cricket. De sport kan misbruikt worden voor gokpraktijken, dat je geld kunt inzetten of een sporter wel of niet zal struikelen na 50 meter sprinten. Hoe zal dat de sportwereld en -prestaties beïnvloeden?

Ik zie een duidelijke trend wat betreft de nieuwe sporten: die moeten een jong publiek aanspreken. Vooral mensen boven de 30 kijken straks naar ‘Londen’, dat moet veranderen vindt het IOC. Softbal is eruit gegaan, en voor de moderne vijfkamp vrees ik ook. Het onderdeel bij turnen met de hoepels en slingers spreekt de jeugd erg aan en misschien wordt breakdancen wel olympisch.

In de wachtkamer zitten meer sporten: zweefvliegen, squashen en korfbal bijvoorbeeld. Leidend bij de keuze om ze toe te laten zal zijn of zij een jong publiek trekken. Wat Red Bull doet, wordt daarom goed gevolgd door het IOC. Maar zij zullen de komende twintig, dertig jaar de Spelen nog niet gaan bepalen, denk ik.

    • Marleen Luijt