Hij heet nu Dylan Heineken©

Interview met een sporter in 2048. Downhiller Dylan Heineken© verprutste zijn laatste Coca-Cola Games. „De camera’s in mijn lenzen verzopen in mijn tranen.”

Als het nu niet gebeurt, dan gebeurt het nooit. Dylan Heineken© is 36 jaar oud – dit worden zijn laatste Coca-Cola Games. Daarmee is het ook zijn laatste kans op die ene medaille die nog ontbreekt in zijn prijzenkast. „Een obsessie”, noemt de downhill-fietser het zelf.

Twintig jaar oud was Dylan Heineken© (destijds, vóór zijn contract met de bierbrouwer, heette hij nog gewoon Dylan van der Veer) toen hij zich voor het eerst plaatste voor de Spelen, die van 2032 in Mumbai. Hij schrok van de grootsheid van het evenement. Heineken©: „Ik wist niet wat me overkwam. De drukte, de gekte, al die media-aandacht – ik was er niet op voorbereid. Op de avond voor de koers stond ik nog virtueel handje te schudden in het sponsorhome. Pas toen ik in de starthekken stond, realiseerde ik me dat ik ook nog moest presteren. Ik werd uiteindelijk 287e – op meer dan een drieënhalve xenon van de winnaar.”

Heineken© gooide het roer radicaal om na zijn eerste Spelen: hij teleporteerde naar het mekka van de downhillsport – Boulder, Colorado. „In Boulder had ik alles: afdalingen in alle soorten en maten en perfecte faciliteiten. Daar kun je je nu niks meer bij voorstellen, maar destijds zat er nog een hoop geld in Amerika.”

Het bleek de weg naar succes. Heineken© vond aansluiting bij de wereldtop en werd in 2035 voor het eerst Intercontinentaal Kampioen. Maar op de Coca-Cola Games van 2036 in Hongkong eindigde hij teleurstellend als twaalfde. Heineken©: „Teleurstellend? Teleurstellend? Wat wil je dan? Ik finishte achter negen Chinezen – die mannen reden als enige rond met die nieuwe bionische quadricepsen!”

– RECLAMEBOODSCHAP

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: Robobio. Robobio, voor al uw bionische implantaten.

– EINDE RECLAMEBOODSCHAP

Maar de grootste kans op Olympisch goud miste hij in 2044, bij de Coca- Cola Games van Abu Dhabi. Heineken© was daar dé grote favoriet voor goud nadat hij de laatste acht wereldbekerwedstrijden allemaal had gewonnen, inclusief de prestigieuze downhill door de favela’s van Rio de Janeiro en de afzink van de Mount Everest. „Toen ik beneden was, barstte ik in huilen uit. Maar goed. Dat heeft iedereen kunnen zien. De camera’s in mijn contactlenzen verzopen in mijn tranen.”

De kans is groot dat Heineken© overmorgen weer huilt. Van vreugde, of van verdriet. Heineken©: „Het wordt mijn laatste kunstje. Wat er ook gebeurt: na deze Spelen stop ik. Mijn lichaam hangt aan elkaar van titanium schroeven en kevlar vervangingsstukken. En ik heb veel te veel collega’s zien verongelukken. Ik wil nog één keer vlammen.”

    • Thijs Zonneveld