Heineken boekt succes in het Verre Oosten

Heinekentopman Jean-François van Boxmeer is niet de bekendste bestuursvoorzitter van het Nederlandse beursgenoteerde bedrijfsleven. Maar succesvol is de Belg wel. Na overnames van het Britse Scottish & Newcastle in 2008 en het Mexicaanse Femsa in 2010, slaat Heineken nu een slag in het Verre Oosten. De Nederlandse bierbrouwer hoopt voor ruim 3 miljard euro meerderheidsaandeelhouder te worden in Asia Pacific Breweries, een bierbrouwerij in Singapore. Heineken bezit al ruim 40 procent in de brouwer van het biermerk Tiger. Met het bod hoopt Heineken een andere grootaandeelhouder, Fraser & Neave uit te kopen. Of dat lukt is nog de vraag want ook uit Thailand is belangstelling voor de Asia Pacific Breweries. Aandeelhouders, die de koers sinds de crisis in 2008 ruimschoots zagen verdubbelen, zijn vooralsnog voorzichtig positief. Zij hebben vertrouwen in Van Boxmeer.

... en dalers

Maar Wegener ziet einde snel naderen

Hoe moet het toch verder met krantenconcern Wegener? Grootaandeelhouder Mecom weet het ook niet meer. Na weer een reorganisatie en het vertrek van de Amsterdamse beurs, kondigde Mecom vrijdag een strategische heroriëntatie aan. Hoe dat afloopt is de vraag, maar het eerste slachtoffer is al bekend. Topman Tom Toumazis, afkomstig van Endemol, kondigde gisteren zijn vertrek aan. Sinds zijn komst in augustus 2011 was Toumazis aan het saneren geslagen. Hij stopte de samenwerking met gratis dagblad De Pers, formuleerde een nieuwe digitale strategie en kondigde de zoveelste reorganisatie aan bij de uitgever van regionale titels als De Gelderlander, PZC en Eindhovens Dagblad. Mecom was op de Britse beurs vrijdag nog geen 100 miljoen euro waard, een fractie van de 800 miljoen euro die Mecom in 2007 neertelde voor Wegener.