Fränk Schleck blijft dopinggebruik ontkennen na positieve tweede test

Wielrenner Fränk Schleck dreigt te worden geschorst, nu ook in de contra-expertise sporen van het verboden middel xipamide in zijn urine zijn aangetroffen. Dat blijkt uit een verklaring die de renner van Team Radioshack-Nissan-Trek naar de Luxemburgse tv-zender RTL heeft gestuurd.

In de verklaring blijft de 32-jarige Schleck ontkennen dat hij doping heeft gebruikt. „ De contra-expertise was positief, maar voor mij verandert er niets. Ik weet dat ik niets illegaals gedaan heb. Ik blijf onderzoeken hoe het verboden middel in mijn lichaam kan zijn gekomen”, zegt Schleck.

Fränk Schleck, met broer Andy een van de toonaangevende renners in het peloton, kreeg afgelopen dinsdag tijdens de tweede rustdag in de Tour de France te horen dat hij in het weekeinde ervoor betrapt was op het gebruik van xipamide. Het vochtafdrijvende middel werkt niet prestatiebevorderend, maar kan worden gebruikt om verboden bloedtransfusies of het gebruik van spierversterkers te maskeren – en staat om die reden op de dopinglijst.

Schleck, die in zijn carrière twee Touretappes won en vorig jaar als derde eindigde in het algemeen klassement, stelt in de verklaring dat alles wat hij in de dagen voorafgaand aan de positieve test heeft gedaan, gegeten en gedronken nu wordt onderzocht. De Luxemburgse renner zegt ook dat hij misschien is vergiftigd.

Wielerunie UCI heeft de Luxemburgse wielerbond inmiddels gevraagd een strafprocedure te openen tegen Schleck. (Novum)