Fleurie

Biologisch rood is Harold Hamersma’s advies bij kwartel.

Een paar jaar geleden is in België een onderzoekje gedaan onder jongeren en studenten naar de functionaliteit van het achteretiket op een wijnfles. ‘Vindt u daarop de door u verlangde informatie?’, luidde toen de vraag. Een volmondig ‘nee’ was het antwoord. De klacht was dat het backlabelproza te uitvoerig informeerde over de gebruikte druivensoorten, de hoogte van de wijngaarden en de invloed van het zeeklimaat en te karig over de wijn-spijsmogelijkheden. Die adviezen blijven gewoonlijk beperkt tot plichtmatige algemeenheden. Bij wit: ‘Drink deze wijn bij vis, gevogelte, salades of pasta’. En bij rood: ‘Deze wijn is de ideale begeleider van vleesgerechten, stoofschotels of gezellige momenten met vrienden.’

Van de Belgische ondervraagden gaf 72 procent aan graag te willen weten of de wijn in kwestie lekker smaakt bij de gerechten die zij het meeste eten. Te weten: pizza, spaghetti bolognese en steak frites.

Er is wel eens een poging gedaan om eet-themawijnen op de markt te brengen. Drie wijnen die ‘With Fish’, ‘With Chicken’ en ‘With Meat’ waren genoemd. Ondanks het onderzoek dat ongetwijfeld aan deze lancering vooraf is gegaan, belandde dit trio vrij snel in de merkenbiobak. De uitbreiding van deze lijn met een wijn speciaal voor kwartel (‘With Quail’) is dan ook uitgebleven. En dat terwijl de styliste van de afdeling productontwikkeling toch al van die schattige kleine flesjes had gevonden.

Een kwartel mag bonsai pluimvee zijn, bij dit vogeltje passen grote wijnen. Rode Bordeaux van naam en faam bijvoorbeeld. Grand vins de Bourgogne rouge. Rioja en Ribera del Duero Reserva. En ook het advies om een cru van formaat uit Beaujolais te schenken, misstaat bij de kwartel niet. ‘Maar welke dan precies?’, zouden ze in België willen weten? Nou, biologische Fleurie 2010 van Clos de la Grand’Cour bijvoorbeeld.

Fleurie 2010 Clos de la Grand’Cour. 13,65 euro vojacek.nl

    • Harold Hamersma'S