eten, slapen, buiten zijn

Waar kun je lekker eten, slapen en buiten zijn? Deze week: Villa Augustus in Dordrecht.

Toen Daan van der Have, Dorine de Vos en Hans Loos de oude luchtfoto’s bekeken van de vervallen watertoren op het rommelige industrieterrein van Dordrecht zagen ze, door alles heen, al wat wij nu ook kunnen zien. Een kasteel, omringd door een lusthof waar duizend bloemen bloeien. En kropsla en bietjes. Van de uit 1882 stammende watertoren maakten ze een hotel, in het pomphuis uit 1942 kwamen een restaurant en het ‘marktcafé’, een café annex winkel waar eigen baksels, groente uit de tuin, boeken en cadeautjes worden verkocht. Van der Have, De Vos en Loos, die eerder Hotel New York in Rotterdam ontwierpen, hebben een herkenbaar handschrift. De stalen torens op de oude watertoren, het logo met het rechtop lopende haasje, tot de zorgvuldige uitgezochte mengelmoes van meubels – nergens oogt het standaard, terwijl alles op een speelse manier past bij de rest.

Eten: uit eigen tuin

Villa Augustus verwerkt in de keuken, die midden in het grote restaurant ligt, veel groente uit eigen tuin. Het restaurant zit in het oude pompgebouw tegenover de watertoren, het terras grenst aan de indrukwekkende moestuin. Je eet hier echt met de seizoenen en er zijn elke dag verrassingsgerechten. Het is een goede plek voor vegetariërs, de geroosterde groenten zijn onovertroffen. Het heerlijke brood, de taarten en de groenten uit de moestuin zijn ook te koop in het marktcafé. Neem dus ijs (bijvoorbeeld van rabarber uit eigen tuin) als toetje, en koop dan een stuk citroentaart voor huis. Het ontbijtbuffet is overdadig met allerlei zelfgemaakte patés en jams. Je kunt niet speciaal voor het terras reserveren, maar als je reserveert heb je wel voorrang.

Slapen: badeendjes

De kamers van Villa Augustus zijn ruim en hebben allemaal goed uitzicht, over de moestuin, de Italiaanse tuin aan het Wantij – mét zonsondergang – of op de oranjerie. De inrichting van de kamers is net iets romantischer dan bij Hotel New York. De bedden zijn goed en voor de meubels moeten talloze Franse vide-greniers en vintage-designwinkels zijn bezocht. Het nachtkastje kan een oud schoolstoeltje zijn, en op de badrand staat een eendje. Aan de tuin zijn kamers met openslaande deuren, zodat je zo op je eigen terrasje stapt. Maar minstens zo betoverend is het om ’s ochtends de luiken open te slaan en vanuit de watertoren over de bedauwde tuin te kijken. En dan zijn er nog een torenkamer en de Giardino Secreto: het tuinhuisje in de geheime tuin.

Buiten zijn: kanoën

Het is zes kilometer, een stief halfuurtje fietsen, naar de Biesbosch. De natuur is daar tot in de puntjes georganiseerd: je kunt er kano’s of fluisterbootjes huren en excursies doen. Maar je kunt ook gewoon gaan lopen en kijken waar je uitkomt. En hoe verder van het bezoekerscentrum en de parkeerplaats, hoe meer het op echte natuur lijkt. De kano komt waar motorbootjes niet kunnen komen, het is met een beetje fantasie net de Amazone, in die kleine haarvatkreekjes.

Villa Augustus heeft zelf een mooi routekaartje laten maken met een stadswandeling door Dordrecht. Die slaat een deel van de oude haven over. Maar je kunt er zelf een lus aanplakken via de Grote Kerk. Het mooiste van de wandeling is overigens terugkomen bij Villa Augustus en daar nog even door te tuin slenteren. Vooral ’s avonds, aan de kant van het Wantij, als het maanlicht op het water schittert, houd je je adem in, zo mooi.

Villa Augustus, Oranjelaan 7, Dordrecht; 078-6393111 villa-augustus.nlPrijs kamers vanaf 125 euroDe menukaart wisselt wekelijks.

    • Martine Kamsma