Empathisch zegt de headhunter: Ben, iets nieuws?

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is er bij – elke zaterdag

Wat is er toch met ons? Vorige week die winstdaling van de Britse winkelketen Marks & Spencer, waar de gelauwerde Nederlandse topmanager Marc Bolland orde op zaken moest stellen. En nu een daverend winstalarm van telecombedrijf Alcatel-Lucent, waar ‘onze’ Ben Verwaayen eerste man is. En dan blijft het verloren EK en de malheur van vaderlandse Tour-renners nog ongenoemd.

Verwaayen heeft een indrukwekkende zakencarrière (ITT, KPN, Lucent, British Telecom, nu Alcatel).

Met zijn staat van dienst is hij een graag gehoord orakel over wat er mis is met Nederland, Europa en de wereld. Zijn advies (2011):„Ik zou de grenzen opengooien voor al het talent in de wereld. Dat moet naar Nederland komen.”

Hij was voorzitter van de commissie die in 2006 het VVD-verkiezingsprogramma schreef, maar ziet zich niet als ‘Rutte-fluisteraar’.

En dan moet het hoogtepunt nog komen. Hij is dit jaar een van de zes VPRO-zomergasten (19 augustus).

„Ik haal bedrijven uit de shit, dat is mijn werk”, zei Verwaayen minder dan een jaar geleden. Maar nu? Scepsis woekert. Beleggers lieten eerder, anoniem, al weten niet tevreden te zijn. Ligt zijn toekomst nog in zijn kantoor in Parijs, daar vlak onder de Eiffeltoren? Hij zal het zichzelf ook afvragen. Hoeveel empathische headhunters zouden gebeld hebben? Neem je lot in eigen hand, Ben. Is je klus niet eigenlijk geklaard? Is het niet tijd om een iets minder inspannend bestaan te kiezen? Waag een gokje. Ben jij straks dé VVD-kandidaat voor het nieuwe zakenkabinet straks. Of maak je ervaring te gelde. Wouter Bos zit bij KPMG. Jan Peter Balkenende bij Ernst & Young. Moeten wij een visje uitzetten bij PwC of Deloitte? Senior Board Advisor?

    • Menno Tamminga