Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

‘De slimste mens’ wéér naar Nederland - lukt het de NCRV wel?

Een van de leukste televisiequizzen van de Belgische televisie, De slimste mens, begint aanstaande maandag aan een derde avontuur op de Nederlandse televisie. Dit keer probeert de NCRV het format van de grond te krijgen, eerder probeerden Talpa en RTL4 het al.

De speluitleg: drie kandidaten (altijd bekende personen) krijgen in verschillende rondes algemenekennisvragen voorgelegd. Bij de meeste rondes gaat het om associatief denken: graven in je kennis en vier of vijf antwoorden geven waar naar gezocht wordt. De beste kandidaat van de drie blijft zitten en gaat sowieso door naar de volgende aflevering, de andere twee spelen de finale. De verliezer gaat naar huis, de ander mag ook de volgende keer terugkomen.

Dit maakt de Belgische versie zo grappig

De quiz is bij de Vlamingen zo’n succes door de combinatie van het spelelement en de nodige dosis humor. Vaste presentator Erik van Looy stelt heel wat vragen aan de kandidaten waarbij hij zijn aanstekelijke lach al niet in kan houden. De jury (van een of meerdere personen) is niet echt bedoeld om toe te zien op correct spelverloop, maar voegt wel wat extra komedie toe.

Zoals de hilarische fotoronde met politicus Herman de Croo:

En hier nog een compilatie van de leukste momenten:
http://www.youtube.com/watch?v=Mb1ZiPMz97g

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC, hield het in 2010 elf afleveringen vol in de Vlaamse versie. Hij zei gisteren over de quiz dat de deelnemers het spel wel serieus moeten aanpakken:

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch Lees dat NCRV nog eens ‘De Slimste Mens’ naar Ndl. brengt. ‘Het is maar spelletje’ zegt presentator Freriks. Fout: #bloedernstigspelletje

Talpa- en RTL4-variant minder goed dan origineel

In 2006 probeerde Talpa de quiz te vernederlandsen met Linda de Mol als presentatrice en Cees Geel als jurylid. Dat leverde geen succes op, waarna RTL4 het drie jaar later nog eens probeerde. Martijn Krabbé (presentatie) en Jan Verheyen (jurylid, en Vlaming) deden het iets beter, maar ook daar was De slimste geen lang leven beschoren.

Kunnen wij Nederlanders het nu wel?

De NCRV maakt er vanaf overmorgen een dagelijkse ‘zomerquiz’ van. Philip Freriks is presentator, Maarten van Rossem de deskundige die vanuit zijn stoel commentaar geeft op de onderwerpen en de prestaties van de kandidaten. Het programma gaat zes weken lopen, zodat de titel ‘Slimste mens’ op 31 augustus wordt toegekend aan degene die dan nog overeind is gebleven. Slagen ze erin dezelfde geslaagde mix van humor en spel naar de kijker te brengen? Het is afwachten.

De Belgische variant krijgt trouwens in het najaar een tiende seizoen, zo werd in maart bekendgemaakt. Voor het eerst mogen dan ook ‘nog niet bekende mensen’ meedoen.