Schutter Colorado verkreeg wapens legaal, elf slachtoffers nog in kritieke toestand

Bij de schietpartij tijdens de première van de Batmanfilm The Dark Knight Rises in de Amerikaanse staat Colorado zijn gisteren 70, niet 71 mensen gewond geraakt. Dat maakte de gouverneur van Colorado John Hickenlooper zojuist bekend tijdens de tweede persconferentie sinds het bloedbad. Het aantal doden staat nog steeds op twaalf. Er liggen dertig mensen in het ziekenhuis, bij elf van hen is de situatie kritiek.

Bij alle bioscopen in New York waar de nieuwe Batmanfilm draait zijn extra agenten ingezet als een "voorzorgsmaatregel tegen copycats". Foto: AFP / Mehdi Taamallah
Bij alle bioscopen in New York waar de nieuwe Batmanfilm draait zijn extra agenten ingezet als een "voorzorgsmaatregel tegen copycats". Foto: AFP / Mehdi Taamallah Bij alle bioscopen in New York waar de nieuwe Batmanfilm draait zijn extra agenten ingezet als een "voorzorgsmaatregel tegen copycats". Foto: AFP / Mehdi Taamallah

Bij de schietpartij tijdens de première van de Batmanfilm The Dark Knight Rises in de Amerikaanse staat Colorado zijn gisteren 70, niet 71 mensen gewond geraakt. Dat maakte de gouverneur van Colorado John Hickenlooper zojuist bekend tijdens de tweede persconferentie sinds het bloedbad. Het aantal doden staat nog steeds op twaalf. Er liggen dertig mensen in het ziekenhuis, bij elf van hen is de situatie kritiek.

Tien mensen zijn nog niet geïdentificeerd, zei Dan Oats, hoofd van de politie van Colorado. Hun lichamen zijn inmiddels weggehaald uit de bioscoopzaal. Oats zei te verwachten dat hun identiteit in het komende uur wordt vastgesteld.

Onderzoek in huis dader uitgesteld

Het onderzoek in het huis van de dader James Holmes is tijdelijk gestaakt, zei Oats. Holmes bouwde boobytraps in zijn woning en de politie wil meer advies van experts inwinnen alvorens zij verder gaan met hun werk. Het gaat om geavanceerde boobytraps. “Ik heb nog nooit zoiets gezien”, zei Oats. Het appartement is ontruimd, de andere bewoners mogen voorlopig niet terug hun woning in.

Dader verkreeg wapens legaal, bestelde munitie via internet

Holmes kocht 6.000 stuks munitie via internet, zei Oats. Zijn wapens kocht Holmes de afgelopen maanden legaal bij drie verschillende winkels in Colorado. Dit nieuws was eerder naar buiten gebracht via CBS News en werd zojuist tijdens de persconferentie bevestigd.

De schietpartij maakt een debat los over de zeer liberale wapenwet in Colorado, vertelt NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal:

http://nos.nl/video/397368-vuurwapen-krijgen-is-makkelijk-in-colorado.html

Guus Valk, Amerika-corrspondent bij NRC Handelsblad twitterde het volgende:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Van belang voor de discussie over vuurwapenbezit: dit is de wapenwet van Colorado. Geladen wapens mogen mee in de auto http://t.co/sjkAim2N

Over de motieven van de dader is nog niets bekend. Holmes wordt maandag voorgeleid.