Conflict Design Academy opgelost

De ruzie bij de Design Academy is gesust. Opgestapte docenten keren terug en hervormingsplannen zijn uitgesteld. De directeur heeft een nederlaag geleden.

De Design Academy in Eindhoven neemt de hoofden van de masteropleiding weer in dienst, die twee weken geleden uit protest tegen het beleid van directeur Anne Mieke Eggenkamp opstapten. Zij blijft aan, maar doet een stap opzij.

Daarmee komt een eind aan twee weken van onrust aan de internationaal hoog aangeschreven ontwerpersopleiding. Studenten vreesden voor de kwaliteit en openden een Facebookpagina, meer docenten overwogen een vertrek, bekende designers spraken hun zorg uit. Op de opiniepagina van deze krant maakte Ewald Engelen dit conflict tot voorbeeld van hoe in het hoger onderwijs docenten zuchten onder het bewind van managers.

De drie docenten – Jan Boelen ( social design), Joost Grootens (information design) en Louise Schouwenberg (contextual design) – vonden dat hun rol werd uitgehold door het onderwijsvernieuwingsbeleid van Eggenkamp. Zij zouden te weinig artistieke vrijheid overhouden. Bovendien vonden ze dat hun bevoegdheden om docenten aan te stellen, budget te beheren en het lesprogramma vorm te geven te veel zouden worden ingeperkt ten faveure van nieuwe onderwijsmanagers.

Dinsdag voerde Boelen een gesprek met de raad van toezicht. Voorzitter Jan Wolter Wabeke was eerder van vakantie teruggekeerd. „Dat gesprek was het kantelmoment”, zegt Boelen. „Ik denk dat de raad van toezicht toen meer inzicht heeft gekregen in wat ons heeft bewogen.”

Die indruk bevestigt zakelijk directeur Igor van Hooff. „Bovendien was iedereen bekomen van de heftigste emoties.”

Drie hectische dagen volgden, met volgens betrokkenen harde onderhandelingen. Gisterochtend waren ze eruit. De docenten kraaiden victorie dat hun eisen waren ingewilligd. Het komende studiejaar kunnen ze blijven functioneren zoals ze gewend zijn. „Daarna moeten we waarborgen dat de professional belangrijker blijft dan de personen die moeten managen ”, zegt Boelen.

Maar de onderwijsvernieuwingen zijn niet van de baan. Van Hooff: „De essentie staat overeind. Iedereen begrijpt dat een onderwijssysteem dat vijftien jaar geleden is ontwikkeld onderhoud behoeft. We moeten weer het juiste discours zien te vinden en dan samen voortbouwen.”

Eggenkamp doet daar niet meer aan mee. Dat overleg wordt gevoerd door Van Hooff en Ton Wagemakers, die als interim artistiek directeur de onderwijsvernieuwing zal leiden. De vroegere directeur van het Textielmuseum in Tilburg zit nu in de raad van toezicht.

Terwijl de onderhandelingen afgerond werden, stuurde oud-directeur Lidewij Edelkoort gisteren een open brief met kritiek over chaotisch en afbrekend beleid van haar opvolger en riep de raad van toezicht op in te grijpen. Van Hooff: „Ach, laat ik daar niet te veel over zeggen. Lidewij heeft heel veel voor de academie betekend, maar de academie gaat ook verder.”