Cavendish toont vorm voor Spelen in sprint

Een week voor de Olympische wegwedstrijd in Londen heeft Mark Cavendish gisteren met overmacht zijn tweede ritzege in deze Tour de France behaald. In de laatste kilometers voerde zijn ploeggenoot en geletruidrager Bradley Wiggins het tempo op aan kop van het peloton, in de jacht op een aantal vluchters. Cavendish versnelde onnavolgbaar op 500 meter voor de finish, schoot voorbij de gevluchte Raborenner Luis León Sánchez en won in de sprint van Matthew Goss en groenetruidrager Peter Sagan.

„Een Britse geletruidrager die een Britse wereldkampioen aan de ritzege helpt”, jubelde manager David Brailsford bij de bus van Team Sky. „Dit zegt alles over de kracht van onze ploeg en de teamspirit. De jongens hebben alles voor elkaar over, het zijn echte kampioenen. Dit is een Britse topprestatie.”

Klassementsleider Wiggins bagatelliseerde zijn kopwerk voor sprinter Cavendish, dat deed denken aan de manier waarop Jan Ullrich ooit Erik Zabel bijstond in finales. „Het was een erg gevaarlijke finale. Op kop rijden was goed om mijn klassement te verdedigen en het was goed voor Mark.” En hij vergat ook de Noorse Sky-uitblinker Edvald Boasson Hagen niet, die na een lange vlucht nog sterk genoeg bleek om in de finale kopwerk te doen. „Eddy is extreem loyaal en extreem sterk.”

De 22ste ritzege van Cavendish in de Tour was het beste antwoord dat Sky kon geven op de berichten dat er onvrede in de ploeg zou zijn. De wereldkampioen zou minder kans krijgen om voor sprintsucces te gaan omdat de ploeg volledig in dienst rijdt van Wiggins. „De gele trui was vooraf een realistisch doel”, stelde Cavendish na afloop. „Dat kun je niet laten liggen. Bradley maakt het al drie weken waar. Ik ben er trots op. We staan eerste en tweede in het klassement en hebben al vier ritten gewonnen.”

En zijn eigen rol als helper? „Het is een beetje of je Wayne Rooney [topaanvaller van voetbalclub Manchester United] in de verdediging zet. „Voor mijn gevoel lever ik zelf geen echte bijdrage.” Maar een vertrek bij Sky, waarover wordt gespeculeerd, is uitgesloten. „Ik heb een contract.”

Vol vertrouwen kijkt de sprinter uit naar de Olympische wegwedstrijd. „Deze zege is heel belangrijk, vooral door de manier waarop. Het waren vandaag veel hoogtemeters, wind op kop en het peloton op een lint. Ik heb soms afgezien. Maar mijn acceleratie geeft me het vertrouwen dat ik goed genoeg ben.”

    • Maarten Scholten