Bedrijven blijven verrassen met goede cijfers

Meevallende bedrijfsresultaten van Akzo Nobel, Google en Coca Cola zorgden voor optimisme op de beurs deze week. Totdat de eurocrisis weer alles verpestte.

Steven Derix

De wereldeconomie stagneert, zo meldde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) deze week. Maar bedrijven bleken een stuk gezonder dan gedacht, en de internationale beurzen begonnen aan een opmars die pas afgelopen vrijdag aan tempo verloor.

De week begon somber. Afgelopen maandag maakte het IMF bekend dat het zijn prognose voor de mondiale economische groei terugschroeft met 0,1 procentpunt, tot 3,5 procent. Voor de duidelijkheid: volgens de definities van het IMF staat elk groeipercentage onder de 4 procent gelijk aan ‘recessie’.

Slecht nieuws, zou je zeggen. Maar de onheilstijding maakte weinig indruk op de wereldwijde beurzen. Op Wall Street begonnen de Dow Jones, de Nasdaq en de S&P 500 aan offensief dat drie dagen aanhield – de grootste winning streak sinds januari. Bij de opening van de beurzen in New York vanochtend stonden de belangrijkste indices zo’n 3 procent hoger dan aan het begin van de week. Ook de AEX en de DAX in Frankurt stonden dagen aaneen in de plus.

Afgelopen dinsdag schreven analisten de beursopleving nog toe aan de verwachting dat Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale banken, nieuwe stimuleringsmaatregelen zou aankondigen in reactie op het pessimistische IMF-rapport. Maar tijdens een briefing aan het Amerikaanse Congres schetste Bernanke weliswaar een deprimerend beeld van de toestand Amerikaanse economie, maar maakte hij geen enkele toespeling op mogelijke steun.

Het optimisme van beleggers moest dus ergens anders op zijn gebaseerd. Misschien wel op een rij positieve, of in elke geval meevallende bedrijfsresultaten. Zowel in de Verenigde Staten als in Nederland presenteerden bedrijven goede kwartaal- en halfjaarcijfers.

Neem bijvoorbeeld Google. Afgelopen donderdag maakte de Amerikaanse internetgigant bekend dat er over de afgelopen drie maanden een winst van 2,3 miljard euro is geboekt – licht hoger dan de 2,1 miljard die vorig jaar over dezelfde periode werd verdiend. Dankzij verbeteringen in de Google zoekmachine klikten internetgebruikers 42 procent vaker op advertenties dan in het tweede kwartaal van 2011. Beleggers reageerden tevreden: aan de New Yorkse beurs steeg het aandeel Google afgelopen donderdag al met 2,7 procent.

Of neem bijvoorbeeld Coca Cola. Over het afgelopen kwartaal groeide de omzet van het Amerikaanse frisdrankimperium met 3 procent tot 10 miljard euro – meer dan analisten van tevoren hadden verwacht. Omdat de prijzen van grondstoffen harder stegen dan de omzet, was de winst dit kwartaal lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar Coca Cola liet ook doorschemeren dat de grondstofprijzen over het hele jaar waarschijnlijk lager uit zullen uitvallen dan voorspeld.

Of neem Akzo. De Nederlandse verffabrikant liet deze week weten dat het de gestegen prijzen van grondstoffen heeft kunnen doorberekenen aan zijn klanten. Door de prijsverhogingen steeg de omzet in het afgelopen kwartaal met 8 procent. Ook het bruto bedrijfsresultaat lag met 595 miljoen euro hoger dan vorig jaar. „Solide resultaten”, zei de nieuwe Akzo-topman Hans Büchner – zeker in het licht van de slechte wereldeconomie.

Zelfs de grote internationale banken deden het eigenlijk niet zo slecht. Louter bankschandalen in de afgelopen weken, met de Libor-affaire rond Barclays en de miljarden aan zwart geld van HSBC. Maar de resultaten die verschillende grote zakenbanken deze week presenteerden, waren eigenlijk helemaal niet zo beroerd. Goed, de winst van Citigroup liep in het tweede kwartaal terug met 12 procent, maar iedereen had erger verwacht. De winst van zakenbank Goldman Sachs kromp met hetzelfde percentage, maar viel toch beter uit dan de meeste voorspellingen.

Waarschijnlijk was het deze optelsom van goede berichten die leidden tot de grootste opleving van sinds januari. Maar natuurlijk is er altijd nog de eurocrisis. Gisteren werd bekend dat de Spaanse regio Valencia onmiddellijke steun van Madrid nodig heeft. Meteen schoot de Spaanse tienjaarsrente op staatsleningen boven de kritische grens van 7 procent.

De vijfde economie van de Europa staat op omvallen, en beleggers schoten meteen in de stress. Gisteravond was de winst van de afgelopen week grotendeels verdampt.

    • Steven Derix