Banaan van Chartres

Sky Procycling rider and leader's yellow jersey Bradley Wiggins of Britain holds up his arm as he crosses the finish line during the individual time trial of the 19th stage of the 99th Tour de France cycling race between Bonneval and Chartres, July 21, 2012. REUTERS/Stephane Mahe (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING) Bradley Wiggins roept het uit als hij over de eindstreep komt. Foto Reuters / Stephane Mahe

Mensen die in de afgelopen dagen zeiden dat Christopher Froome eigenlijk de beste renner is van de Tour de France, omdat hij bergop af en toe bijna wegreed van zijn kopman Bradley Wiggins, doen me denken aan de Feyenoordsupporters die de tweede plaats van dit jaar vierden als een overwinning in de Champions League. Ik zal beide groepen uit hun droom helpen.

Feyenoordsupporters: een tweede plaats is geen prijs. Kwalificatie voor de Champions League, zegt u? Ik wens jullie veel succes in de voorronde, tegen Dinamo Kiev.

Froomefans: ga jullie schamen. Ga jullie eens even heel gauw de ogen uit jullie kop schamen. Hebben jullie de vliegende banaan van Chartres gezien? De man in dat potsierlijk gele pakkie, die over het parcours vloog als een Joint Strike Fighter? Welnu, zijn naam is Bradley Wiggins en hij is ronduit de beste renner van deze Tour.

Wat zegt u? U had nog weleens willen zien wat er zou zijn gebeurd als Froome de stalorders had genegeerd en bergop bij Wiggins uit het wiel zou zijn gereden? Nou goed, dan had de witte Keniaan hier en daar wellicht een minuutje gepakt. Dit zou Wiggins niet hebben kunnen deren. Dan had hij in de tijdrit gewoon zijn interne chronometer nog wat opgeschakeld, waardoor hij zijn gemiddelde had verhoogd van 50,0 naar 51,0 kilometer per uur.

Natuurlijk heeft ook Froome een fenomenale prestatie geleverd in deze Tour. Ik hoop van harte dat hij volgend jaar de kopman zal zijn van een andere ploeg dan die van Wiggins. Nu was het toch een beetje alsof Barack Obama en Mitt Romney van dezelfde partij zijn. Laat Froome lekker fietsen voor zijn eigen kansen.

Dan kan Wiggins gewoon een nieuwe superknecht nemen. Ideetje: Robert Gesink?

    • Derk Walters