Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Toerisme

Amsterdam protesteert tegen het slechte weer: ‘dit is de druppel’

Een mooi bericht, gisteren bij De Telegraaf. “Ondanks het aangekondigde mooie weer gaat de protestmars tegen het slechte zomerweer zaterdag gewoon door.” Bijna duizend mensen hadden zich aangemeld – er kwamen er een stuk of veertien opdagen.

Een paar mensen op het Rembrandtplein voor de protestmars tegen het slechte weer.
Een paar mensen op het Rembrandtplein voor de protestmars tegen het slechte weer. Foto Twitter / Jan Emmens

Een mooi bericht, gisteren bij De Telegraaf. “Ondanks het aangekondigde mooie weer gaat de protestmars tegen het slechte zomerweer zaterdag gewoon door.” Bijna duizend mensen hadden zich aangemeld - er kwamen er een stuk of veertien opdagen.

Omdat het Actiecomité Stop het Slechte Weer (ASSW) vond dat het maar eens afgelopen moest zijn met die beroerde zomer, kondigden ze deze week een demonstratie aan. Om 13.00 uur begon de protestmars ‘Stop het slechte weer’ in Amsterdam. Van het Rembrandtplein naar het Leidseplein, inclusief leuzen en spandoeken. Op Facebook gaven bijna duizend mensen aan dat ze mee zouden doen en nog eens bijna zeshonderd zeiden ‘misschien’.

‘Wij willen zon!’ en ‘zonder zon geen leven’

Om 13.00 uur was het zover: het Rembrandtplein liep vol. Alleen: niet echt.

Twitter avatar harmpy Harm de Kleine “Dit is de spreekwoordelijke druppel.”
'Zon moet!' De protestmars bij de aanvang op het Rembrandtplein. Veertien demonstranten, ongeveer evenveel pers. Foto Harm de Kleine

'Zon moet!' De protestmars bij de aanvang op het Rembrandtplein. Veertien demonstranten, ongeveer evenveel pers. Foto Harm de Kleine'Zon moet!' De protestmars bij de aanvang op het Rembrandtplein. Veertien demonstranten, ongeveer evenveel pers. Foto Harm de Kleine

Amsterdammers Harm de Kleine en Jan Emmens gingen vanmiddag kijken. Zij zagen ondanks zoveel digitale toezeggingen geen duizend mensen. Wel ongeveer veertien mensen, die ‘wij willen zon’ riepen. Of: ‘Zonder zon geen leven.’

Twitter avatar harmpy Harm de Kleine Ik tel 14 mensen. “Wij willen zon” roepen ze. De man met een megafoon zit op invalidekarretje. http://t.co/0BziprcH

Het wachten was op de overige 978 aanmeldingen

Een teleurstelling uiteraard, zegt De Kleine tegen nrc.nl:

“Wij waren er omstreeks 13.00 uur en toen stond de “harde kern” van veertien man er al. Ze waren serieus, het weer moest echt beter. Zo kon het niet langer. Er zat een man op een invalidenkarretje en die had een megafoon. Hij schreeuwde ‘wij willen zon!’. Een andere man met grijs haar had een geel zwemvest om, dat was de woordvoerder. Hij werd een paar keer geïnterviewd, ook door de Franse radio.”

“Een fotograaf zei tegen z’n collega: ‘Wat een mooie baan hebben wij toch.’ Het wachten was op de overige 978 Facebook-aanmeldingen.”

‘Het protest werkt nu al’

Dat de massale daadkracht uitbleef, had misschien te maken met de knieval die het slechte weer vandaag al maakte. Het is een redelijk zonnige zaterdag. Een teken dat het protest nu al werkt, zegt een woordvoerder tegen Novum. En: “Als het KNMI niet luistert, gaan we desnoods naar Brussel.”

Ook Radio 1 had inmiddels verslag gedaan van de geringe opkomst. De Kleine en Emmens hadden het ondertussen wel gezien:

“Na een half uurtje naar het niet groeiende groepje demonstranten te hebben gekeken, besloten we op huis aan te gaan. Onderweg kwamen we de organisator tegen, hij zat op een hippe fiets. “Oh, jammer hoor, jongens,” riep hij. Op de fiets passeerden we het Leidseplein. Er stond geen podium, zoals wel beloofd was. Wel een politieauto, drie agenten, twee mannen in pak en de gebruikelijke horde toeristen. Tram 1 kon gewoon passeren.”

Twitter avatar JanEmmens Jan Emmens Dat beloofde protestpodium op het Leidseplein? Dat is er niet. http://t.co/bnTwY2Er

Volgens het programma van vanmiddag zouden even voor drieën meerdere ‘prominenten’ de menigte toespreken op het Leidseplein. Of dat alsnog gebeurt nu zowel de menigte als het podium blijken te ontbreken, is niet duidelijk. Wel dat we veel te danken hebben aan zij die zich hard maakten voor een betere zomer: het mooie weer komt eraan.