Alleen de tijdrit nog en dan heeft deze man de Tourwinst binnen

Wiggins in de gele trui tijdens de achttiende etappe van de Tour van gisteren. Foto AFP / Jeff Pachoud Wiggins in de gele trui tijdens de achttiende etappe van de Tour van gisteren. Foto AFP / Jeff Pachoud

Het moet erg raar lopen wil Bradley Wiggins de Tourzege nog mislopen. De tijdrit die vandaag op het programma staat, 53,5 kilometer tussen Bonneval en Chartres, was bedoeld als laatste bloedstollende hoofdstuk van de Tour van 2012, maar de race is al gelopen.

Wanneer was het eigenlijk wél een race? Na drie weken fietsen blijkt dat geen van Wiggins’ uitdagers hem echt het vuur aan de schenen heeft kunnen leggen. Evans zakte meerdere malen door het ijs, Nibali kon slechts speldenprikjes uitdelen en de enige die af en toe sterker leek dan de geletruidrager, was Chris Froome. Maar ja, die zit in dezelfde ploeg en heeft gezworen zijn kopman aan de eindzege te helpen.

De vooruitblik van de NOS:

Wiggins favoriet voor tijdritzege én eindzege

Bovendien, eerlijk is eerlijk, is Wiggins wel de betere tijdrijder. Hij zal vandaag dan ook nog eenmaal willen laten zien dat hij die Tourzege dubbel en dwars verdient, ook al bleef strijd tot op de centimeter en de seconde dit jaar uit. De tijdritdiscipline ligt hem goed; bij de eerste tijdrit van deze Tour haalde hij zijn enige etappezege van de ronde tot nu toe binnen.

Toen versloeg hij tijdritfavoriet Fabian Cancellara, en die is inmiddels al naar huis. Wie kan hem nog naar de kroon steken? Het wordt wat flauw, maar ook nu moeten we de naam van ploeggenoot Froome noemen. Die gaf in de eerste tijdrit slechts 35 seconden toe op zijn kopman. Verder: misschien kan wittetruidrager Tejay van Garderen verrassen en de Schot David Millar is ook nog altijd specialist op de tijdrit.

De renners vertrekken in de omgekeerde volgorde van het algemeen klassement, van de laatste tot de eerste. Dat betekent dat de eerste renner om 10.35 uur vertrekt en dat Wiggins om 16.33 uur als laatste het startsein krijgt. Na 14 en 30,5 kilometer is er een meetpunt waarop tussentijden gegeven worden.

Morgen nog zorgeloos naar Parijs fietsen

Wiggins heeft in het algemeen klassement ruim twee minuten op Froome en 2:41 op Nibali. Iedereen daarachter staat op meer dan vijf minuten. Morgen volgt alleen nog de slotetappe naar Parijs waarin volgens de traditie niets meer gebeurt, behoudens wat plichtplegingen op de fiets met fotomomentjes en champagne - en ten slotte een massasprint op de Champs-Élysées.

    • Peter Zantingh