Acteurs redden planeet

Echte aliens, geen verklede fans, roepen de hulp in van oude tv-sterren
Echte aliens, geen verklede fans, roepen de hulp in van oude tv-sterren

Galaxy Quest (Dean Parisot, 1999) SBS 6, 23.55 – 01.40 uur

De San Diego Comic Con, ’s werelds grootste stripbeurs, is net afgelopen. Strip- en sciencefictionfans (denk aan de nerdy hoofdpersonen uit The Big Bang Theory) neuzen daar al dan niet verkleed als hun favoriete superheld uren rond om zeldzame parafernalia te kopen of een glimp op te vangen van de door hun zeer aanbeden culthelden uit nieuwe en oude tv-series.

Het groepje uitgebluste acteurs dat begin jaren tachtig drie seizoenen in de sciencefictionserie Galaxy Quest speelde had er zo rond kunnen lopen. Ze teren op hun oude roem en verstokte fans willen graag dat ze hun handtekeningen zetten op oude foto’s van de serie. De acteur hebben helemaal geen zin om fans onder ogen te komen maar kunnen het geld wel gebruiken.

Op een zo’n Comic Con-achtige conventie wordt de voormalige kapitein (Tim Allen) aangesproken door aliens in nood. Hij denkt dat het fans zijn, maar het blijken echt buitenaardse wezens te zijn die de serie hebben opgevat als feitelijk historisch document, niet als fictie. Deze Thermians hebben het ruimteschip uit de serie nagebouwd en het werkt nog ook! Ze hebben zelfs hun hele planeet ingericht zoals in de oude serie en roepen de hulp in van de acteurs, die zij aanzien als echte crew van het schip, om een kwaadaardig ruimtewezen te verslaan. Deze botsing van gewone, tv- en buitenaardse werkelijkheid levert veel goede grappen op.

Galaxy Quest, met naast Allen ook Sigourney Weaver en Alan Rickman, parodieert liefdevol de sf-serie Star Trek en zijn fanatieke fans, de Trekkies. Het blijft mild: niemand wordt belachelijk gemaakt.

    • André Waardenburg