1988-2004: Commercie, terreur, doping

De wereld verdringt zich weer om de Spelen te morgen organiseren. De rol van commercie en uitzendrechten explodeert in deze periode. De afgesloten contracten gaan over miljarden. In deze tijd wordt het evenement zo groot en massaal, dat alleen de allergrootste wereldsteden de organisatie aankunnen. Hoewel Athene 2004 uiteindelijk beter verloopt dan verwacht, blijkt het evenement toch een negatieve invloed te hebben op de toekomst van Griekenland. Het kleine land heeft het zich – achteraf bezien – niet kunnen veroorloven. Vanaf de Winterspelen van 2002 – een jaar na 9/11 – speelt de beveiliging een grote rol, uit angst voor terrorisme. Met al het beschikbare materieel en mankracht dat hiervoor gebruikt wordt, kan bijvoorbeeld Nederland simpel worden bezet. Doping wordt een steeds groter probleem, waarbij enkele kampioenen hun medailles naderhand moeten inleveren. In Athene spelen twee Griekse atleten hierbij een negatieve hoofdrol.