1968-1984: Gijzeling, boycots en dan LA

None

Het dieptepunt van de olympische beweging: de gijzeling van 1972 en de boycots van 1976, 1980 en 1984. De Koude Oorlog heeft een verlammende werking. Ook door het gigantische financiële tekort van Montréal in 1976 wil bijna geen land het toernooi nog organiseren. In diverse krantenpublicaties in de jaren 80 wordt al afscheid genomen van het evenement. Het perspectief is zó slecht, dat het IOC volgens veel pessimisten nog voor de eeuwwisseling is opgeheven.

Juist dit pessimisme biedt kansen. Los Angeles eist, als enige potentiële gaststad voor 1984, dat het toernooi commerciëler wordt, bijvoorbeeld door het toelaten van profs en niet alleen amateurs. Los Angeles krijgt toestemming, het IOC slaat een nieuwe weg in. Ook IOC-voorzitter Samaranch oefent zijn invloed uit.

Vanaf dat moment groeien de Spelen uit tot het gigantische spektakel van nu.