1948-1964: Koude Oorlog

Met de toetreding van de Sovjet-Unie tot het IOC slaat de Koude Oorlog over naar de sport. Het evenement wordt zo het sportieve slagveld van de twee rivaliserende wereldideologieën. De strijd om het medailleklassement wordt harder. Daarnaast willen veel Afrikaanse en Aziatische landen zich bewijzen als onafhankelijke en gedekoloniseerde naties. De zege in 1960 van marathonloper Abebe Bikila uit Ethiopië is daarvan het symbool. Hij wint ook nog eens in het land (Italië) dat Ethiopië (of Abessinië) heeft bezet in de tijd van Mussolini. Met de toewijzing van de Spelen van 1960 aan Rome sluit het IOC de naoorlogse periode af, door één van de verliezers van WO II als gastheer aan te wijzen. Commercie en media worden belangrijker: in 1964 wordt speciaal voor de mondiale tv-registratie een satelliet gelanceerd en in 1956 begint Horst Dassler met de promotie van Adidas. Het is nu een wereldwijd fenomeen.