VN-Veiligheidsraad stemt in met verlenging waarnemersmissie Syrië

De stemming in de VN-Veiligheidsraad vandaag over verlenging van de waarnemersmissie in Syrië. Foto AP / Mark Garten

De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem ingestemd met een verlenging van de waarnemersmissie in Syrië met dertig dagen. De missie is onderdeel van het vredesplan van internationaal gezant Kofi Annan.

De VN-missie in Syrië bestaat uit 300 ongewapende waarnemers. Hun rol is het in de gaten houden van het staakt-het-vuren dat op 12 april tussen het regime van president Bashar Assad en de oppositie werd afgesloten. De termijn voor de huidige missie liep vandaag af. Na de verlenging waartoe vandaag werd besloten, kan de missie opnieuw worden verlengd.

De missie kan opnieuw worden verlengd als VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Veiligheidsraad bevestigen dat er tegen die tijd een einde is gekomen aan het gebruik van zwaar wapentuig en dat het geweld in Syrië duidelijk is verminderd.

Van een werkelijk staakt-het-vuren kwam het vooralsnog niet. Vooral de laatste dagen escaleert het geweld zelfs juist. Veel van de werkzaamheden van de VN-waarnemers zijn daarom op 16 juni gestopt.

Het hoofd van de missie, de Noorse generaal Robert Mood, pleitte gisteren nog voor een andere opzet van de missie. Die moet volgens hem een meer politieke opdracht krijgen om te helpen het conflict in Syrië op te lossen.

Momenteel zoeken zo’n honderd diplomaten van de VN-missie naar een politieke oplossing van het conflict in Syrië.

Rusland weigerde aanvankelijk in te stemmen met het voorstel van Groot-Brittannië voor verlenging van de missie, nadat het gisteren een veel ingrijpender motie als samen met China had geblokkeerd. Maar nadat de nieuwe resolutie over het verlengen van de waarnemersmissie was herschreven, schaarde het land zich dan toch achter de veertien andere leden van de Veiligheidsraad.

    • Niels Posthumus