Verkiezingen? Nee, brullende megatractoren

Nederland, Lochem, 19 juli 2012 Verkiezingsbord in Lochem foto/copyright: Martijn van de Griendt

Gistermiddag, even voor drie uur. Een grasveldje aan de Barchemseweg, de doorgaande weg in Lochem, een stad in Gelderland van ruim 33.000 inwoners.

Verkiezingsposters, daarvoor is dit grote bord neergezet. Maar de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 12 september leven (nog) niet in Lochem. Wat wel leeft, zijn de ‘trekker-trekraces’ op 4 augustus. Overal door de stad hangen posters van het evenement, vertelt fotograaf Martijn van de Griendt. Verkiezingsposters zag hij nergens.

Bij tractorpulling – dat vooral in het oosten van het land populair is – racen reuzentractoren met ‘sleepwagens’ over een stuk grond van twaalf meter breed en honderd meter lang. Degene die het verst komt, wint. De machines maken een brullend geluid. Het evenement in Lochem maakt deel uit van het Nederlands kampioenschap (totaal twaalf wedstrijden).

In de hoogste klassen rijden de reuzentractoren met wel 12.000 tot 13.000 pk. Een gemiddelde trekker van een akkerbouwer heeft ongeveer 100 pk. De duurste megatractoren bij tractorpulling kosten al snel rond de 250.000 euro.

De wedstrijd in Lochem wordt voor de 29ste keer gehouden en trekt jaarlijks zo’n 6.000 tot 9.000 toeschouwers, zegt André Wesselink, de organisator van het evenement. Er komen volgens hem vooral veel techneuten op de wedstrijden af. Er zijn zo’n 130 deelnemers.

Tractorpulling vindt zijn oorsprong in Amerika, waar het in de jaren vijftig ontstond. In 1977 vond op de terreinen van het toenmalige Flevohof (tegenwoordig Walibi Holland) de eerste wedstrijd in Europa plaats. De motorische sport is ontstaan in de landbouwwereld.