Uitgever Wegener mogelijk verkocht

Wegener staat opnieuw voor grote veranderingen die gevolgen kunnen hebben voor de hele Nederlandse dagbladwereld. De grootste uitgever van regionale kranten in Nederland met titels als De Gelderlander, PZC en Eindhovens Dagblad, moet niet alleen reorganiseren, maar wordt mogelijk ook door het Britse moederbedrijf afgestoten.

Gisteren vertrok onverwacht de topman van Mecom, de Britse houdstermaatschappij van Wegener en Media Groep Limburg. Tom Toumazis, oud-directeur bij tv-bedrijf Endemol, was nog geen jaar in dienst. De aandeelhouders sturen hem weg, omdat Mecom slechte resultaten boekt. Vooral in Nederland blijven de advertentie-inkomsten dalen.

Mecom, dat ook Deense en Poolse kranten uitgeeft, kondigde gisteren bovendien een „strategische herpositionering” aan. Wat die inhoudt is nog niet bekend. Toumazis wordt niet opgevolgd. Dat voedde speculaties over een einde van de groep.

Het ligt voor de hand dat Mecom onderdelen gaat verkopen. De kranten zijn op papier meer waard dan de beurskoers van het concern. Probleem is wel wie de Nederlandse bezittingen kan overnemen. De Telegraaf worstelt zelf met zijn (digitale) strategie, de Persgroep heeft net VNU Media gekocht. Bovendien staat de NDC Mediagroep (Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden) te koop. Het is onduidelijk of een nieuwe regionale-krantencombinatie in Nederland een te groot marktaandeel krijgt.

Implodeert Mecom, dan eindigt de droom van oprichter David Montgomery, die in 2011 zelf door zijn aandeelhouders opzij werd gezet. Mecom kocht Wegener in 2007 voor 800 miljoen euro. De Europese groep regiokranten haalde nooit grote financiële voordelen in productie en techniek. De crisis had een dramatisch effect op de reclame-inkomsten. Wegener benadrukt dat het zijn nieuwe digitale strategie blijft volgen, die het in februari presenteerde. Mogelijk volgen meer ontslagen dan de aangekondigde 300 tot 350.