Uitgelicht

Film

The Last Airbender. (M. Night Shyamalan, 2010, VS). Fantasyfilm van M. Night Shyamalan, gebaseerd op een succesvolle animatieserie van Nickelodeon, gaat over een wereld waarin vier stammen ieder een bovennatuurlijke macht hebben over een van de vier elementen. De vuurnatie is erop uit de andere elementen te domineren. Alleen een verlosser die in staat is om alle vier de elementen te beheersen, kan de wereld redden. Een idee met potentie en de film spreekt met de aankleding en decors zeker tot de verbeelding. Maar de maker van onder andere The Sixth Sense en Lady in the Water maakt er een rommeltje van, waarbij de overdaad aan tekst en uitleg de voortgang voortdurend in de weg zit. RTL 5, 20.30-22.40u.

Edward Scissorhands. (Tim Burton, 1990, VS). Satirisch sprookje van de regisseur die al eerder, met Beetlejuice (1988) en Batman (1989), voorzag in eenzame, buitenissige helden. Dit jaar verscheen van zijn hand nog Dark Shadows, over een vampier die opnieuw losgelaten wordt, in een bonte jaren 70. Gespeeld door Burtons ‘huisacteur’ Johnny Depp, die ook in Scissorhands de hoofdrol heeft: een gehavende Pinokkio die vlees en bloed moet ontberen en die vlijmscherpe scharen heeft in plaats van vingers. Met Winona Ryder en Dianne Wiest. RTL 8, 20.30-22.35u.

Con Air. (Simon West, 1997, VS). Een gevangenentransport gaat vreselijk mis wanneer enkele gedetineerden, onder leiding van ‘Cyrus the Virus’ (John Malkovich) zich van de vlucht meester weten te maken. De wraak van de ontsnapte zware jongens op hun gehate bewakers staat al borg voor spanning en min of meer gemotiveerd geweld, maar uiteraard kan er aan boord ook van alles misgaan, wanneer er geschoten wordt op vitale elementen, zoals de piloot. In hetzelfde vliegtuig zit ook ex-gedetineerde Cameron Poe (Nicolas Cage), op weg naar huis. Hij besluit als geheime bondgenoot van de autoriteiten op te treden. Vakkundig gemaakte actiefilm met allure. Ook met John Cusack en Steve Buscemi. SBS 6, 20.30-22.50u.

Vicky Cristina Barcelona. (Woody Allen, 2008, Spanje/VS). Na drie films te hebben gedraaid in Londen, verkaste Woody Allen naar Spanje. Met Vicky Cristina Barcelona levert hij een sprankelende, schijnbaar lichtvoetige film af. De serieuze Vicky (Rebecca Hall) en de vrijgevochten Cristina (Scarlett Johansson) brengen de zomer door in Barcelona. De twee tegenpolen ontmoeten de wilde schilder Juan Antonio (Javier Bardem) die hen uitnodigt voor een weekend lekker eten en drinken, waarbij hij ze ook zijn bed belooft. De driehoeksverhouding wordt complexer door de komst van Maria Elena, de licht ontvlambare ex van Juan Antonio, een mooie rol van Penélope Cruz. Van de continu aanwezige voice-over moet je houden. Canvas, 21.20-22.55u.

Informatief

Over de kop. Talkshowquiz met min of meer bekende Nederlanders over ons gedrag, vanavond met Hadewych Minis en Stefan Pop. Waarom doen we wat we doen en wat gaat er om in ons brein? In elke aflevering krijgen twee bekende Nederlanders vragen voorgeschoteld, waarvan sommige zijn gebaseerd op met de verborgen camera gefilmde situaties. Wie van hen heeft het grootste psychologische inzicht? Presentatie is in handen van Johan Overdevest. Ned.2, 21.05-22.00u.

The great British story: A people’s history. Historische documentaireserie waarin historicus Michael Wood het Britse verleden vertelt vanuit het perspectief van de gewone mens. In deze aflevering belicht hij het begin van de 16de eeuw. Engeland onder de Tudors: iedereen is nog rooms-katholiek, maar dat duurt niet lang meer. Middeleeuwse muurschilderijen in Llancarfan, bij Cardiff, geven een beeld van de Reformatie. Kooplieden beginnen de Atlantische handelsroutes: de eerste zwarte gemeenschap vestigt zich in Whitechapel, Londen. BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

De vloer op. Acteurs improviseren op actuele thema’s: Fractieberaad, met Gijs Scholten van Aschat en Nasrdin Dchar; Ontslagcoach, met Katja Herbers en Achmed Akkabi en Nachtdienst met Elise Schaap en Gijs Naber. „Zeg niet dat je me nooit hebt zien staan, Frederik!” „Ach natuurlijk wel. Ik sta nota bene elke dag naast je in de operatiekamer. Ik zie je wel degelijk staan. Maar je bent rétesaai.” Ned.2, 22.45-23.10u.

Radio

De zomer van OBA Live. Robert van Altena praat met striptekenaar Dick Matena. Matena (1943) werkt sinds zijn 17de als tekenaar, eerst bij de Toonder Studio’s waar hij onder meer mee tekende aan Tom Poes. Vanaf 1968 is hij freelancer en werkt hij voor diverse stripbladen in binnen- en buitenland, Donald Duck, Heavy Metal en Comics International. Vanaf 1976 maakt hij beeldromans naar literaire klassieken, zoals De Avonden van Gerard Reve, Kaas van Willem Elsschot en Kees de Jongen van Theo Thijssen. Radio 5, 19.02-20.02u.