Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Liveblog: Twaalf doden bij première Batmanfilm - boobytraps in huis schutter Denver

Een gewapende man heeft in Aurora, in de Amerikaanse staat Colorado, twaalf mensen doodgeschoten bij de première van de nieuwe Batmanfilm, The Dark Knight Rises. Vijftig anderen zijn gewond. nrc.nl houdt de ontwikkelingen bij in een liveblog.

Liveblog ten einde

We stoppen voor vandaag met het liveblog over de schietpartij in Colorado. Mocht er meer informatie bekend worden, dan zullen we dat in onze reguliere berichtgeving op de homepage meenemen. Onder de foto hieronder hebben we kort de belangrijkste zaken opgesomd.

De politie in Aurora breekt het glas van het appartement van schutter James Holmes in zijn woonplaats Aurora:

Foto Thomas Cooper/ Getty Images/ AFP Foto Thomas Cooper/ Getty Images/ AFP

Belangrijkste ontwikkelingen tot nu toe

De persconferentie van zojuist heeft weer nieuwe informatie opgeleverd over de schietpartij in Aurora, Colorado, vanmorgen vroeg tijdens een première van de nieuwe Batmanfilm The Dark Knight Rises. De belangrijkste punten op een rijtje:

 • Wat we nog niet wisten: 71 mensen, waaronder kinderen, zijn neergeschoten in de bioscoop. 12 daarvan zijn om het leven gekomen. Tien lichamen liggen nog in de bioscoop. Dat betekent dat er in totaal 59 gewonden zijn, niet de tot nu toe aangenomen 53.
 • Over het motief van schutter James Holmes is nog niets bekend.
 • Wat betreft de tijdslijn: de politie was binnen een minuut tot anderhalve minuut ter plaatse. De schutter gaf zich zonder enig probleem over.
 • De schutter heeft in de bioscoop verschillende wapens gebruikt: een halfautomatisch geweer (AR-15), een jachtgeweer en een 40-kaliber Glock-pistool.
 • De kleding van de schutter is bekendgemaakt: Holmes was in het zwart gekleed, en droeg een keel- en kruisbeschermer, een gasmasker, een kogelvrijvest, en speciale kogelvrije handschoenen en broek.
 • De politie is er op dit moment van overtuigd dat Holmes alleen handelde.

Een verslaggever van 9news, de lokale zender die het nieuws al sinds vanmorgen vroeg volgt, meldt nog dat de politie niet in wilde gaan op de opmerking van de New Yorkse politiechef die beweerde dat Holmes zei The Joker te zijn:

Twitter avatar KyleClark Kyle Clark Aurora PD wont comment on NYPD Commish Kelly's comments about Holmes saying he was the Joker #theatershooting

De eerstvolgende update met meer informatie over de schietpartij is vanavond om zeven uur lokale tijd in Aurora. Dat betekent dat we in Nederland pas meer weten rond twee uur vannacht.

Persconferentie afgelopen; volgende update pas vannacht

De persconferentie is afgelopen. De eerstvolgende update over de schietpartij is vannacht om twee uur Nederlandse tijd (zeven uur Amerikaanse tijd), aldus politiechef Dan Oates.

71 mensen neergeschoten

Er zijn in totaal 71 mensen neergeschoten in de bioscoop in Aurora, daarvan zijn twaalf mensen om het leven gekomen. Tien lichamen liggen nog in het theater, meldt persbureau AP.

Dan Oates: "Drie verschillende wapens gebruikt in schietpartij"

Politiechef Dan Oates beantwoordt nu vragen van de aanwezige pers. Over het motief kan en wil hij geen uitspraken doen. Wat betreft de tijdslijn: de politie was binnen een minuut tot anderhalve minuut ter plaatse. De schutter gaf zich zonder enig probleem over. De schutter had vier verschillende wapens in zijn bezit, waarvan hij er in de bioscoop drie heeft gebruikt: een halfautomatisch geweer (AR-15), een shotgun en een 40-kaliber Glock-pistool. Het andere Glock-pistool lag in zijn auto, die buiten de bioscoop geparkeerd stond.

Openbare aanklager: "Grote respons van de autoriteiten"

Openbare aanklager Carol Chambers heeft nu het woord:

"There has been a tremendous response from the authorities. We have two main concerns: providing information and resources that victims need."

Kleding van de schutter bekend gemaakt

Politiechef Dan Oates:

"Holmes had een halfautomatisch geweer bij zich, een AR-15; een shotgun (40 Glock), en er is nog een Glock in zijn auto gevonden. Hij was in het zwart gekleed, met een keel- en kruisbeschermer, een kogelvrijvest, en ballistische handschoenen en broek."

Politiechef Dan Oates: "200 politiemannen ter plaatse"

Politiechef Dan Oates noemt de volledige naam van de verdachte, James Eagan Holmes. Hij werd buiten aangehouden. Er waren zo'n 200 politieagenten ter plaatse. Hij weet niet hoeveel schoten er gelost zijn.

Burgemeester Hogan: "Het is een tragische dag"

Burgemeester Hogan:

"It's a tragic day for this day and community. It is an absolute horror for people who were in those theaters. our hearts go out to them. We will always wish that we would have done more. This is an isolated incident. It's tragic and horrible, but it's isolated. We've got to talk about it. It's tough but we'll survive this."

Persconferentie begonnen

Gouverneur John Hickenlooper steekt van wal:

"Onze harten zijn gebroken als we kijken naar deze gevoelloze daad. De dader was ongetwijfeld een gestoorde gek."

Burgemeester en gouverneur Aurora zullen verklaringen afleggen

De persconferentie moet nog steeds beginnen, maar de volgende mensen zullen een verklaring afleggen: de burgemeester van Aurora, Steve Hogan; gouverneur John Hickelooper; politiechef Dan Oates; openbare aanklager Carol Chambers; FBI-gezant Jim Yacone.

Dat zei een woordvoerder van de politie in Aurora zojuist.

Ook zei ze dat de volgende persconferentie volgt om 19u lokale tijd, dus pas om twee uur vannacht Nederlandse tijd.

Live: persconferentie politie schietpartij

De persconferentie van de politie van Aurora, Colorado, over de schietpartij vanochtend begint zometeen. Je kunt live meekijken bij de NOS.

Vier Amerikaanse militairen gewond

Update wat betreft de gewonde Amerikaanse militairen, waarvan eerder nog werd gemeld dat er ook een aantal waren omgekomen. NBC News meldt dat twee reservisten en twee mariniers gewond zijn geraakt bij de schietpartij:

Twitter avatar NBCNews NBC News Defense officials tell NBC News at least four US military (two USAF reservists, two Navy servicemembers) among those wounded in #Aurora

Schutter: 'Ik ben The Joker'

De verdachte en schutter James Holmes zou tegen de politie gezegd hebben dat hij The Joker was, een personage uit de Batmanfilms. Ook zou hij speciaal voor zijn daad zijn haar rood hebben geverfd:

Twitter avatar ABCWorldNews ABC World News Just In: The suspected gunman in the Colorado shooting told authorities he was the joker, according to one police official. #theatershooting

Persconferentie over kwartier

We wachten nog steeds op de persconferentie van de politie in Aurora, Colorado. Die is een verplaatst naar half acht:

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel RT @BNONews: Aurora police to hold news conference on mass shooting at 11:30 a.m. local time - spokesperson

Schutter maandag voorgeleid

De schutter en verdachte van de schietpartij James Holmes wordt maandag voorgeleid, twittert AD-journalist Stijn Hustinx:

Twitter avatar stinos Stijn Hustinx Schutter James Holmes wordt maandag voorgeleid.

Politie onderzoekt appartement schutter met robot

Chris Henderson, van de lokale politie in Aurora, vertelt zojuist aan 9news.com dat ze het appartement van schutter James Holmes het eind van de middag binnen gaan met een robot die de valstrikken kan signaleren en wellicht ontmantelen. Hij weet niet hoe het appartement er van binnen uit ziet, omdat ze nog niemand naar binnen hebben laten gaan. Wel zegt hij dat de politie weet dat de meeste valstrikken zich in de voorkamer van het appartement bevinden. Ook zijn er busjes met vloeistoffen gezien, die aan elkaar verbonden zijn met draden. Er zijn ook onbekende valstrikken. In een eerder statement noemde de politie van Aurora de boobytraps "behoorlijk verfijnd".

Screenshot 9news.comScreenshot 9news.com

Filmtrailer met schietpartij in filmzaal terug getrokken

Filmmaatschappij Warner Bros. heeft de trailer voor de film Gangster Squad terug getrokken uit Amerikaanse bioscopen, meldt persbureau Reuters. In de trailer is namelijk een schietpartij in een bioscoopzaal te zien (vanaf 2:00):

Korte samenvatting van nieuwe feiten

Er zijn weer flink wat ontwikkelingen bijgekomen het afgelopen uur, bovenop de feiten die we al hadden. De belangrijkste op een rijtje:

 • De familie van de schutter heeft haar medeleven betuigd.
 • Er is een foto gepubliceerd van verdachte James Holmes.
 • Er zouden Amerikaanse militairen zijn omgekomen bij de schietpartij. Een woordvoerder heeft dit later weer ontkracht tegenover 9news.com.
 • Het appartement van Holmes is voorzien van een flink aantal valstrikken, waarvan sommigen ontvlambaar en explosief zijn. De politie zoekt op dit moment uit hoe ze die moeten ontmantelen.
 • Het aantal gewonden is opgelopen tot 53. Het aantal doden staat nog steeds op twaalf.
 • President Obama heeft tijdens een toespraak op een universiteit in Florida zijn medeleven uitgesproken. Hij heeft, net als Mitt Romney, zijn campagne gestaakt. Obama zei dat er andere dagen zijn voor de politiek en dat vandaag in het teken staat van "gebed en overdenking".

Volledige verklaring familie schutter

De familie van de schutter heeft een volledige verklaring afgegeven, waarin ze vragen om hun privacy te respecteren in "deze moeilijke tijd". De familie verleent haar volledige medewerking aan de autoriteiten in San Diego en Aurora:

"Our hearts go out to those who were involved in this tragedy and to the families and friends of those involved. We ask that the media respect our privacy during this difficult time. Our family is cooperating with authorities in both San Diego, California and Aurora, Colorado. We are still trying to process this information and we appreciate that people will respect our privacy."

Foto verdachte gepubliceerd

9news heeft zojuist een foto van de verdachte James Holmes laten zien:

Screenshot 9news.comScreenshot 9news.com

Nieuwszender Denver Channel meldt dat ze de foto van de schutter hebben gekregen van de faculteit geneeskunde waar verdachte Holmes studeerde:

Twitter avatar DenverChannel TheDenverChannel.com CU has sent us a photo of James Holmes, the suspect in the Aurora #theathershooting. http://t.co/HcKR9Xlo

Appartement verdachte zwaar bewaakt

Buiten het appartement van verdachte James Holmes houden FBI-agenten, lokale agenten uit Aurora, Denver, en brandweerlieden de buurt in de gaten. Het appartement zit vol met ontvlambare en explosieve valstrikken, meldde de politie eerder vanmiddag.

Foto Reuters / Jason HatfieldFoto Reuters / Jason Hatfield

Familie verdachte schietpartij betuigen medeleven

De familie van verdachte James Holmes heeft gezegd dat ze meeleven met alle betrokkenen, meldt persbureau AP.

Persconferentie Aurora Medical Center

Er is nu live een persconferentie te volgen van het ziekenhuis in Aurora, waar de gewonden van de schietpartij zijn ondergebracht. In een update over de status van de binnen gebrachte gewonden is bekend gemaakt dat er nog vijf in kritieke toestand zijn.

Pentagon: "Waarschijnlijk Amerikaanse militairen omgekomen"

Een woordvoerder van het Pentagon heeft zojuist tegenover persbureau Reuters bevestigd dat er waarschijnlijk Amerikaanse militairen zijn omgekomen bij de schietpartij in Aurora vanochtend. De verdachte, James Holmes, had voor zover bekend geen banden met het Amerikaanse leger. Hoeveel militairen zouden zijn omgekomen is niet bekend gemaakt.

'Valstrikken behoorlijk verfijnd'

Denverpost.com schrijft dat de valstrikken die de politie van Aurora in het appartement van verdachte James Holmes heeft aangetroffen volgens politiechef Dan Oates "behoorlijk verfijnd" zijn. Daarom kan het wellicht nog dagen duren voordat ze klaar zijn. Jim Yacone, een agent die in opdracht van de Denver FBI werkt, zei dat de politie "bezig is met het ontmantelen van ontvlambaar en explosief materiaal."

Verdachte was student geneeskunde

Er komt druppelsgewijs informatie naar buiten over de verdachte James Holmes: KRDO 13 Newschannel meldt dat Holmes een student geneeskunde was aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit van Colorado, maar dat hij een maand geleden stopte met zijn studie.

Aantal gewonden opgelopen tot 53

Er zouden nu 53 gewonden zijn, in plaats van de eerder gemelde 50:

Twitter avatar KRDONC13 KRDO 13 Newest Numbers in 12 Dead, 53 injured in #theatershooting #Aurora

Het dodental staat nog steeds op twaalf.

'Appartement verdachte voorzien van valstrikken'

De politie van Aurora bevestigt nu ook dat het appartement van verdachte James Holmes van ontvlambare of explosieve valstrikken is voorzien:

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel BREAKING NEWS -- Aurora police say suspect's apartment is booby-trapped

Verslaggevers van 9news, de zender die al de hele dag live uitzendt, melden hetzelfde:

Twitter avatar KyleClark Kyle Clark Aurora Police Chief on live saying suspect apt is boobytrapped Could be days before they get in #theatershooting

Twitter avatar jacelarson Jace Larson, 9NEWS Aurora's police chief Just told me that the suspect apartment appears to be booby-trapped. #theatershooting

Het zou ook nog uren kunnen duren voordat de politie naar binnen zou kunnen:

Twitter avatar jacelarson Jace Larson, 9NEWS The police chief also said the crews could be here for hours or days. #theatershooting

De brandweer van Aurora heeft ook vijf omliggende gebouwen uit voorzorg ontruimd:

Twitter avatar KyleClark Kyle Clark Aurora Police have evac'd 5 buildings near suspect's apt due to boobytraps #theatershooting

Politie New York: "Verhoogde veiligheidsmaatregelen bij bioscopen NY"

De politiecommissaris van de New Yorkse politie zegt in een reactie dat er als gevolg van de schietpartij uit voorzorg tegen copycats "verhoogde veiligheidsmaatregelen" zijn bij de bioscopen in New York waar de nieuwe Batmanfilm vertoond wordt:

"As a precaution against copycats and to raise the comfort levels among movie patrons in the wake of the horrendous shooting in Colorado, the New York City Police Department is providing coverage at theaters where the 'The Dark Knight Rises' is playing in the five boroughs."

Gouverneur Colorado: 'Dit is verdorvenheid'

De gouverneur van Colorado, John Hickenlooper, zegt in een reactie dat de schietpartij niet alleen een daad van "extreem geweld" is, maar ook één van "verdorvenheid":

"This is not only an act of extreme violence, it is also an act of depravity. It is beyond the power of words to fully express our sorrow this morning. Our prayers and condolences go first to the families of those killed, and we share the grief of everyone affected by this senseless event. We appreciate the swift work by local, state and federal law enforcement. Coloradans have a remarkable ability to support one another in times of crisis. This one of those times."

Dat was het wat mijn bijdrages betreft. Ik geef het stokje over aan collega Judith Laanen.

Appartement van verdachte 'vol met boobytraps'

De correspondent van AD meldt op Twitter:

Twitter avatar stinos Stijn Hustinx Batman-schutter James Holmes (24) lijkt echte wacko. Verhaal gaat dat z'n appartement boobytrapped is, binnen emmers vol munitie.

Hoe de avond van de schietpartij verliep

De nachtvoorstelling van een veelbelovende film liep voor bioscoopbezoekers in Aurora uit op een drama. Hoe zich dat ontwikkelde, daar heeft Julie Moos van Poynter (een school voor journalistiek) een Storify-overzicht van gemaakt. Het is hier te vinden.

Witte Huis: geen terrorisme

Ook het Witte Huis legt geen link met terrorisme; er is 'op dit moment niets wat daarop wijst'.

Een andere James Holmes verzet zich

Nu de naam van de verdachte naar buiten is gekomen (hij zou James Holmes heten) beginnen veel mensen vanzelfsprekend aan een internetzoektocht. Maar er heten meer mensen James Holmes en die zijn onschuldig. Zoals deze man, die op zijn Facebook vraagt om wat begrip nu zijn naam plotseling een erg ongelukkige overeenkomst opwerpt.

Een andere James Holmes lost het op door zijn avatar te wijzigen: "It wasn't me".

Politieauto's en afzetlint bij de Century 16-bioscoop in Aurora, in de ochtend na de nacht waarin een gemaskerde schutter ten minste twaalf mensen doodschoot bij de première van de nieuwe Batmanfilm, The Dark Knight Rises.

AFP / Jonathan Castner

AFP / Jonathan CastnerAFP / Jonathan Castner

'Meisje van zes omgekomen'

Erg treurig: een van de slachtoffers is een meisje van slechts zes jaar oud, meldt de vader aan KDVR, een televisiestation dat onderdeel is van het FOX-netwerk.

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel BREAKING -- One of those killed in Aurora is a 6-year-old girl, father tells KDVR-TV

'Opvallend dat verdachte makkelijk gearresteerd kon worden'

Op de lokale tv-zender 9news (ze zenden nog steeds live uit, ook via internet, hier te zien) merkte de gelauwerde journalist Pete Williams van NBC zojuist terecht op wat er opvallend is aan de gang van zaken: de dader heeft niet geprobeerd zichzelf na de schietpartij van het leven te beroven, zoals bij veel vergelijkbare schietpartijen wel gebeurde. Hij kon zonder noemenswaardig verzet gearresteerd worden in de buurt van zijn auto. Ook is er (nog) geen boodschap of aankondiging van hem gevonden.

Obama zegt campagneafspraak af

Obama zal vandaag niet naar Orlando afreizen, meldt een verslaggever van CBS. Hij zou daar voor zijn campagne heen gaan.

Twitter avatar CNHorn Caroline Horn President Obama has canceled his second campaign stop in Orlando today.

Negen mensen in kritieke toestand

Negen slachtoffers zijn nog steeds in kritieke toestand, zo luidt de laatste informatie.

Ooggetuigen zoeken elkaar op

Beeld uit Aurora, waar het kwart over zeven 's ochtends is. Ooggetuigen van het drama zoeken steun bij elkaar bij Gateway High School, waar ze naartoe gebracht zijn om getuigenverklaringen af te geven. De vrouw in het midden omhelst een vriend van haar dochter, die links achter ze staat.

Foto AP / Barry Gutierrez

Foto AP / Barry GutierrezFoto AP / Barry Gutierrez

Bekijk hier meer foto's.

Gewonde plaatst foto's van schotwond

Een jongen die een schotwond opliep, heeft daar foto's van op internet gezet. Ze staan hier. Waarschuwing: vooral de tweede van de drie foto's is niet prettig om te zien.

Moeder van verdachte: ik moet nu naar Colorado

ABC News zou met de moeder van de verdachte hebben gesproken. Het gesprek was echter kort; ze zei slechts dat ze inderdaad de moeder van James Holmes was en dat ze snel naar Colorado moest.

"You have the right person," she said, apparently speaking on gut instinct. "I need to call the police... I need to fly out to Colorado."

Update over de gewonden

De nieuwste informatie over de slachtoffers:

 • Er zijn twaalf doden gevallen;
 • Er zouden zo'n 20 gewonden in het Children's Hospital liggen; het jongste slachtoffer van drie maanden oud is inmiddels ongedeerd huiswaarts gegaan;
 • Er zouden zo'n 15 gewonden in andere ziekenhuizen liggen, van wie 12 met schotwonden en 3 omdat ze zijn blootgesteld aan chemische stoffen.

Slachtoffer maakte al eens schietpartij mee en schreef erover

Een correspondent van BusinessWeek wijst erop dat een van de slachtoffers in juni juist goed wegkwam bij een schietpartij in Toronto en daar een blogpost over schreef. Het gaat om Jessica Redfield, van wie we om 14:25 de laatste tweet plaatsten.

Twitter avatar JoshuaGreen Joshua Green Awful: Aurora shooting victim had narrowly escaped Toronto mall shooting in June & wrote about it: http://t.co/m2GXaKnw

Uit de tekst van Redfield:

"I can’t get this odd feeling out of my chest. This empty, almost sickening feeling won’t go away. I noticed this feeling when I was in the Eaton Center in Toronto just seconds before someone opened fire in the food court. An odd feeling which led me to go outside and unknowingly out of harm‘s way. It’s hard for me to wrap my mind around how a weird feeling saved me from being in the middle of a deadly shooting."

Holmes kreeg eens een verkeersboete, meer niet

De verdachte - we weten nu dat het de 24-jarige James Holmes was - had een jaar geleden al eens een verkeersboete gehad, maar was afgezien daarvan nog nooit in aanraking geweest met de politie, meldt de politie van Aurora.

Laatste tweet

De laatste tweet van een van de slachtoffers.

Twitter avatar JessicaRedfield Jessica Redfield @jessespector MOVIE DOESN'T START FOR 20 MINUTES

'Ik dacht eerst aan een grapje'

Een ooggetuigeverslag van iemand die in de zaal zat en eerst nog dacht dat het een grapje was.


Het wordt ochtend in Aurora

Het wordt inmiddels licht in Colorado. Dit is een screenshot van de lokale zender 9news. De verslaggever beschrijft erbij dat er overal bakken popcorn op de grond liggen en dat er al de hele ochtend ergens een alarm af gaat. Veel politiewagens op het parkeerterrein, maar afgezien daarvan ziet het er verlaten uit.

De Century16-bioscoop in Aurora. Screenshot 9news

De Century16-bioscoop in Aurora. Screenshot 9newsDe Century16-bioscoop in Aurora. Screenshot 9news

Verdriet bij het kinderziekenhuis van Aurora

Verdriet bij een man die in de hal van het kinderziekenhuis in Aurora staat. Er zouden hier 21 kinderen zijn binnengebracht na de schietpartij, van wie de jongste drie maanden oud is.

Foto AP / Craig F. Walker / The Denver Post

Foto AP / Craig F. Walker / The Denver PostFoto AP / Craig F. Walker / The Denver Post

Geschiedenis van schietpartijen

We hebben ze op een rijtje gezet: een geschiedenis van massaschietpartijen.

Ooggetuigeverslag via Twitter

De 18-jarige Brianna Dozier was in de bioscoop toen de schietpartij begon. Op haar twitterprofiel schrijft ze een ooggetuigeverslag.

Twitter avatar B_Dozier Brianna Dozier this has changed my life forever .

'Verdachte heet James Holmes'

De Amerikaanse zender NBC identificeert de 24-jarige schutter nu als James Holmes.

Twitter avatar BreakingNews Breaking News 2 federal officials say suspect in Colorado movie theater mass shooting is James Holmes, born December 13, 1987 - @NBCNews

Een korte puntsgewijze samenvatting

Hier nog even het belangrijkste van wat er gebeurd is, met links naar de betreffende updates:

Apart bericht: 'Obama ‘geschokt’ door schietpartij Colorado'

We hebben een apart bericht gemaakt over de schietpartij, dat dienst kan doen als samenvatting van wat er gebeurd is. Het is hier te lezen.

Aantal doden bijgesteld naar twaalf

Het aantal doden zou naar beneden zijn bijgesteld. Het aantal kan uiteraard elke minuut veranderen, maar dit is nu de nieuwste informatie die we hebben: twaalf mensen zijn omgekomen.

Twitter avatar KellyO Kelly O'Donnell Aurora Colorado Police Chief on @msnbctv says movie theater death toll revised down to 12.

Waarom zulke jonge mensen bij een nachtfilm?

Veel mensen verbazen zich erover dat bij een nachtfilm waar bovendien een leeftijdsgrens geldt klaarblijkelijk kinderen waren - we hebben berichten gezien over een drie maanden oude baby (met wie het gelukkig goed zou gaan) en iemand van zes. Onze correspondent in de VS probeert dat te verklaren:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Een nachtvoorstelling met een zaal vol kinderen. Raar, maar het is vakantie en nachtfilms zijn een nieuwe trend in de VS

Twitter avatar natalietejeda Natalie Tejeda My friend Jessica Ghawi was killed in the #Aurora Shooting-she was an aspiring sportscaster-she will be missed http://t.co/cnUesuoP

'Hij was kalm, zei niets, en schoot in de rondte'

Bij 9News (kijk hier live mee) reageren twee jongens die in de bioscoop zaten toen de 24-jarige schutter binnenkwam. Hun verhaal:

“Hij schoot eerst een keer in de lucht en toen op willekeurige mensen, zomaar wat in de rondte. Hij had een redelijk groot geweer bij zich, het maakte een enorm kabaal. Hij zei niets en oogde erg kalm. Eerst keken mensen nog naar hem omdat ze dachten dat het onderdeel van de show was. Daarna gingen mensen op de grond liggen en ontvluchtten ze de zaal. Buiten zagen we mensen met bebloede gezichten en kleren.”

Geen terrorisme, zegt de FBI

De FBI laat weten dat er vooralsnog geen aanleiding is om te denken dat de schietpartij met terrorisme te maken heeft.

Hoe het onjuiste aantal van vijftien doden naar buiten kwam

Rond 12.30 dacht iedereen even dat het aantal doden was opgelopen naar vijftien. Dat bleek afkomstig van een belletje van iemand die zich tegenover de lokale zender 9news voordeed als politieman, maar aan het eind van het gesprek zoveel onzin uitkraamde dat duidelijk werd dat het valse informatie was. Dat ging zo:

http://youtu.be/7PSwvVR9_OU

Ook Romney reageert

Ook presidentskandidaat Mitt Romney heeft gereageerd op het drama. Hij zegt:

“Ann and I are deeply saddened by the news of the senseless violence that took the lives of 15 people in Colorado and injured dozens more. We are praying for the families and loved ones of the victims during this time of deep shock and immense grief. We expect that the person responsible for this terrible crime will be quickly brought to justice.”

NOS-correspondent: het blijft gissen naar de toedracht

NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal zegt in het Journaal dat het blijft gissen naar de toedracht van het drama.

http://nos.nl/video/397193-eelco-bosch-van-rosenthal-het-blijft-gissen.html

Met jongste slachtoffer gaat het goed, negen anderen in kritieke toestand

Gelukkig gaat het 'goed' met de drie maanden oude baby die in het ziekenhuis zou liggen, melden lokale media. Negen anderen zouden nog in kritieke toestand zijn.

Twitter avatar passantino Jon Passantino Injured 3-month-old baby in Aurora University hospital reportedly 'doing fine,' 9 others critical - @CBSDenver

Meer over de slachtoffers:

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel 6 victims at Children's Hospital; 3 at Swedish Medical Center; 6 at Denver Health; 20 at University; 15 at Aurora Medical (50 total)

Geen extra maatregelen in Nederland

Nu.nl wilde weten of de Nederlandse première van de film hierdoor beïnvloed zou worden. Het antwoord:

"Er worden vooralsnog geen maatregelen getroffen voor het uitbrengen van de film in Nederland", meldt een woordvoerder van Warner Bros. tegenover NU.nl.

In het ziekenhuis zou ook een kind van slechts drie maanden oud liggen.

Twitter avatar KKCOTherese Therese O'Shea Youngest victim in hospital 3 months old @KKCO11News #Theatershooting

Volledige verklaring Obama

De volledige verklaring van Obama:

Michelle and I are shocked and saddened by the horrific and tragic shooting in Colorado. Federal and local law enforcement are still responding, and my Administration will do everything that we can to support the people of Aurora in this extraordinarily difficult time. We are committed to bringing whoever was responsible to justice, ensuring the safety of our people, and caring for those who have been wounded. As we do when confronted by moments of darkness and challenge, we must now come together as one American family. All of us must have the people of Aurora in our thoughts and prayers as they confront the loss of family, friends, and neighbors, and we must stand together with them in the challenging hours and days to come.

Reactie van Obama

Obama in een reactie: 'nu samenkomen als één grote familie'.

Twitter avatar passantino Jon Passantino President Obama: "Michelle and I are shocked and saddened by the horrific and tragic shooting in Colorado"

Twitter avatar passantino Jon Passantino President Obama: "As we do when confronted by moments of darkness and challenge, we must now come together as one American family"

Obama zegt al het mogelijke te willen doen om de slachtoffers en de nabestaanden te steunen.

Alle 'mass shootings' in de VS sinds Columbine

Bij The Telegraph staat een overzicht van de vergelijkbare schietpartijen die in Amerika plaats hebben gevonden sinds 20 april 1999, toen het Columbine-drama was.

'Vuurwapens tot nu toe geen verkiezingsonderwerp'

Het zou kunnen dat dit drama ook de race om het Witte Huis gaat beïnvloeden, zegt onze correspondent in de VS, Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Gisteren schreef Politico dat vuurwapens nauwelijks een onderwerp zijn bij Obama of in de campagne. Dat kan veranderen http://t.co/90qiXWVi

Wat we nu weten

Een samenvatting van wat we nu weten: een 24-jarige man met een gasmasker en een kogelwereld vest liep rond 1.00 uur vannacht (9.00 uur bij ons) een zaal van een bioscoop in Aurora, Colorado, binnen waar op dat moment net de première van de nieuwe Batmanfilm The Dark Knight Rises begonnen was. Hij gooide met een granaat (of iets anders dat rook veroorzaakte) en begon daarna te schieten met meerdere wapens, waaronder een halfautomatisch geweer. Ook in een aangrenzende zaal (de film werd in drie zalen tegelijkertijd vertoond) vielen slachtoffers omdat kogels door de muur kwamen.

Het dodental staat op veertien, er zouden zo'n vijftig gewonden zijn. Er zijn berichten van een slachtoffer van slechts zes jaar oud - of dat een dode of gewonde betreft, is onduidelijk. De schutter is opgepakt en ook bij hem thuis zijn explosieven gevonden. Alles wijst er vooralsnog op dat hij alleen handelde.

In beeld: Dodelijke schietpartij bij première nieuwe Batmanfilm

We hebben verschillende foto's uit Aurora verzameld en bij elkaar gezet in deze In Beeld-serie.

Persconferentie om zeven uur vanavond

De politie in Aurora zal vanavond rond 19.00 vanavond een persconferentie geven. Het is daar nu midden in de nacht, dus vandaar dat het pas gebeurt als het daar ochtend is geworden.

Correctie: 9news trekt stijging dodental weer in

Het lijkt erop dat het dodental toch op veertien blijft staan. De bron was televisiezender 9news, maar de man die opbelde als politiechef bleek dat niet te zijn. Een vreemde opmerking aan het eind van het telefoongesprek ('hij was boos dat hij niet in een programma mocht optreden', of iets dergelijks) maakte dat duidelijk.

Dodental naar vijftien

Het aantal dodelijke slachtoffers van de schietpartij is opgelopen naar vijftien. Dat zegt een politiewoordvoerder tegen 9news.

'Dader gooide een granaat en opende toen het vuur'

Beelden van de NOS waarin een politiewoordvoerder vertelt over de schietpartij. Hij zegt dat de dader eerst met een granaat gooide en toen het vuur opende.

http://nos.nl/video/397167-hij-gooide-een-soort-granaat-en-opende-het-vuur.html

Slachtoffers tussen de 6 en de 31 jaar oud

Het jongste slachtoffer van de schietpartij zou slechts zes jaar oud zijn, melden lokale media. De oudste was 31.

Vergelijking met bloedbad op Columbine, protocol toen aangescherpt

Op de website van The Atlantic maakt men de vergelijking met de schietpartij op de Columbine High School in Littleton, dertig kilometer verderop in dezelfde staat. Op 20 april 1999 schoten twee leerlingen toen twaalf mede-scholieren en een docent dood. Daarop werd het protocol voor hoe de politie in Colorado zou moeten reageren op zo'n schietpartij aangescherpt. Het stuk van The Atlantic is hier te vinden.

Auto verdachte doorzocht

Beeld van de zender 9news waarop te zien is dat de politie de auto van de verdachte doorzoekt op explosieven.

Screenshot 9news

Screenshot 9newsScreenshot 9news

Vrienden en familie rouwen na schietpartij

Twitter avatar passantino Jon Passantino New photos: Friends and family mourn Aurora shooting victims (via @9news) http://t.co/wQoZDfiJ http://t.co/x2QO1ONa

'Verdachte is een 24-jarige man'

Een lokale verslaggever laat aan BNO News weten dat het om een 24-jarige verdachte gaat. Wellicht ter overvloede, maar nogmaals: de man is na zijn daad opgepakt, vermoedelijk vlakbij zijn auto.

'Film was net vijf minuten bezig'

Op de lokale zender 9news (hier live te bekijken) vertelde een moeder zojuist over haar dochter, die in de zaal zat waar de schutter naar binnenliep. Wat ze vertelde over wat haar dochter gezien had:

“Iemand kwam binnen via de deur bij het scherm en gooide iets voor het scherm langs. Er ontstond rook en toen werd er geschoten. Iedereen probeerde de zaal uit te vluchten. De film was toen pas vijf minuten bezig.”

Man van begin twintig met meerdere wapens

Meer over de verdachte: begin twintig, had meerdere wapens bij zich:

Twitter avatar johnsberman John Berman Aurora police tell us they recovered a rifle and 2 other guns from suspect...an adult male in his early 20's

Politielint bij de bioscoop waar de schutter minstens veertien mensen doodschoot terwijl de nieuwe Batmanfilm vertoond werd in drie zalen. De schutter is opgepakt. Het is momenteel bijna vier uur 's nachts in Aurora, Colorado, in het midden van de VS.

AP / The Denver Post / Karl Gehring

AP / The Denver Post / Karl GehringAP / The Denver Post / Karl Gehring

Verdachte is een man en twintiger

Volgens FOX News gaat het om een man tussen de 20 en de 30 jaar oud. Hij zou in Aurora wonen.

Wat we nu weten: veertien doden, één schutter

Bij een schietpartij in Aurora, Colorado, die rond één uur 's nachts (9.00 uur vanochtend in Nederland) begon, zijn ten minste veertien doden gevallen. Een gewapende man met een gasmasker op gooide eerste met een gasbusje en schoot toen met een halfautomatisch geweer en een pistool op - ogenschijnlijk - willekeurige mensen. In de bioscoop draaide de nieuwe Batmanfilm. Twee aangrenzende zalen werden het zwaarst getroffen: één omdat de schutter daar naar binnen liep en de ander omdat de kogels daar door de muur kwamen. In een derde, verderop gelegen zaal ontstond vanzelfsprekend ook commotie.

Het lijkt erop dat de schutter alleen handelde en dat hij inmiddels gepakt is. Bij hem thuis zijn explosieven gevonden.

Ook auto van schutter onderzocht

Ook de auto van de schutter wordt onderzocht op explosieven:

Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk Sky Sources: Police checking Hyundai vehicle in car park for explosive device following Denver shooting

Een foto die via persbureau AP naar buiten kwam. Politie bij de bioscoop in Aurora:

AP / Karl Gehring / The Denver Post

AP / Karl Gehring / The Denver PostAP / Karl Gehring / The Denver Post

Explosieven in huis van verdachte

BNO News meldt nu dat er in het huis van de schutter explosieven gevonden zijn.

'Schutter had AR-15 semi-automatisch geweer'

Volgens een ooggetuige had de schutter een AR-15, een semi-automatisch geweer bij zich.

Twitter avatar passantino Jon Passantino Witness tells KUSA the gunman appeared to be shooting with AR-15 semi-automatic rifle

Politieradio Aurora

Hier zou live de politieradio in Aurora te horen zijn.

'Veertien doden'

Er zijn tien doden gevallen bij de bioscoop en vier in het ziekenhuis. Veertien in totaal dus, meldt BNO News op basis van de politie.

Geen tweede schutter?

De waarschijnlijkheid dat er een tweede schutter is, lijkt kleiner te worden:

Twitter avatar AlBoeNEWS Al Boe (BNO News) Aurora Police chief says there is no evidence of a second shooter.

'Eerst een gasbusje, toen geweer en pistool'

Volgens een ooggetuige op 9news gooide de dader met een busje waar het een of ander in zat. Toen het gas zich begon te verspreiden, schoot hij om zich heen met een geweer en een pistool.

Beelden van paniek bij de bioscoop

Amateurbeelden van paniek bij de bioscoop terwijl bezoekers worden geëvacueerd:


Wat we nu weten

Een samenvatting van wat we nu (denken te) weten: rond 1.00 uur 's nachts in Aurora, Colorado (bij ons 9.00 uur vanochtend) liep een man met een gasmasker en een kogelwerend vest een bioscoop in waar in meerdere zalen de nieuwe Batmanfilm, The Dark Knight Rises, voor het eerst draaide. Hij liep één zaal in en schoot op ogenschijnlijk willekeurige slachtoffers. Ook in andere zalen brak paniek uit toen de kogels door de muur kwamen. Er wordt vooralsnog gesproken over ten minste tien doden en ongeveer veertig gewonden. De politie zou iemand hebben gepakt, maar er zijn ook berichten dat er nog naar iemand gezocht wordt. Of de man alleen handelde, is ook nog onduidelijk.

Ooggetuige: man met een gasmasker en traangas

En een ooggetuigeverslag op YouTube:

Ooggetuigen melden zich op Facebook

Op de Facebook-pagina van de lokale nieuwszender 9News melden zich verschillende ooggetuigen.

Ooggetuigen op Facebook

Ooggetuigen op FacebookOoggetuigen op Facebook

'Kogels kwamen door de muur van de zaal'

De film draaide in meerdere bioscopen tegelijk. Getuigen zeggen dat de schietpartij weliswaar in één zaal plaatsvond, maar dat er ook slachtoffers vielen in de zaal ernaast. De kogels zouden door de muur zijn gekomen.

De locatie van de schietpartij

Bioscoop 16 century, de locatie van de schietpartij, als te zien in Google Maps:

Bioscoop 16 century, de locatie van de schietpartij, als te zien in Google Maps

Bioscoop 16 century, de locatie van de schietpartij, als te zien in Google MapsBioscoop 16 century, de locatie van de schietpartij, als te zien in Google Maps

'Schutter koos willekeurige slachtoffers uit'

Een getuige verklaart tegenover lokale media:

“Een man trapte de deur van de bioscoopzaal in. Hij had een kogelwerend vest aan, en was helemaal in het zwart. Ik vluchtte naar de nooduitgang en toen ik me omdraaide, zag ik dat hij langzaam de trap opliep en willekeurig op mensen schoot.”

'Tien doden, 39 gewonden'

De meest recente cijfers volgens 9news: tien doden, 39 gewonden.

Live uitzending van Amerikaanse zender 9news

Een screenshot van 9news, een nieuwszender die live uitzendt vanuit Aurora. De uitzending is hier te zien.

Screenshot van 9news.

Screenshot van 9news.Screenshot van 9news.

We zijn een liveblog begonnen over de schietpartij in Aurora, Colorado. Bij de première van de nieuwe Batman-film zouden meerdere doden zijn gevallen toen een man met een gasmasker begon te schieten. Over het aantal dodelijke en gewonde slachtoffers lopen de berichten uiteen, maar veel bronnen hebben het over ten minste tien doden.
Iemand die in de bioscoop was toen de schietpartij begon, zegt op Twitter:

Twitter avatar dingos8myTARDIS Caitlin Shots fired in the theater. #batman #aurora #colorado

Twitter avatar dingos8myTARDIS Caitlin They're putting us in a bus to a nearby high school now. #aurora #batman #shooting

Een gemaskerde gewapende man zou in Aurora, een stad vlakbij Denver, Colorado, tien mensen hebben doodgeschoten bij de première van de nieuwe Batmanfilm, The Dark Knight Rises. Dertig tot veertig anderen zijn gewond, volgens een lokaal radiostation.

Het radiostation baseert zich op ooggetuigen. Autoriteiten hebben de aantallen nog niet bevestigd. Een woordvoerster van een plaatselijk ziekenhuis zei tegen persbureau AP dat er twee gewonden in kritieke toestand zijn binnengebracht. Er zouden nog meer slachtoffers onderweg zijn.

Volgens getuigen opende een man met een gasmasker het vuur op mensen die bij de vertoning van de film in een winkelcentrum in een voorstad van Aurora waren. Ook zou hij een rook- of traangasbom hebben laten afgaan.

‘Schietpartij begon toen de film een kwartier bezig was’

Een verslaggever van de zender over wat er gebeurd is, op basis van getuigenverklaringen:

“Rond één uur ‘s nachts draaide de Batman-film in drie zalen tegelijkertijd. In één zaal was de film ongeveer een kwartier bezig toen de schietpartij begon. De kogels kwamen door de muur. Sommige mensen dachten dat het erbij hoorde, totdat er daadwerkelijk mensen geraakt werden. In de chaos vluchtten bezoekers via de nooduitgangen naar buiten. Er zijn meerdere slachtoffers en ambulances rijden af en aan. Het is niet zeker of er nog naar een dader gezocht wordt, maar de massale aanwezigheid van de politie wijst daar wel op.”

Aurora: stad met 300.000 inwoners in Colorado

Aurora is een stad met een kleine 300.000 inwoners in de staat Colorado, in het midden van de VS. Het ligt vlakbij Denver, de hoofdstad van de staat.


Century Cinema weergeven op een grotere kaart