Strijd in Syrië groeit, aantal doden stijgt snel

Met in kracht toenemende gevechten in Syrië tussen leger en rebellen stijgt het aantal doden de laatste dagen snel. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn gisteren alleen al zeker 300 doden gevallen, het hoogste dagtotaal sinds de opstand tegen het bewind van president Bashar al-Assad zestien maanden geleden begon. In total zou de oorlog meer dan 17.000 levens hebben geëist. Tienduizenden burgers zijn de afgelopen dagen de grenzen met Libanon en Turkije over gevlucht.

De in Londen gevestigde mensenrechtenorganisatie telde via informanten in Syrië gisteren 138 burgerdoden, 98 gedode militairen en 65 dode rebellen. Er is geen onafhankelijke bevestiging van de cijfers maar ze geven wel een aanwijzing.

Het hoogste aantal doden per regio werd geteld in de hoofdstad Damascus en de omliggende provincie: 47 burgers en 23 rebellen. Sinds zes dagen is de hoofdstad zelf toneel van gevechten. Er wordt strijd gevoerd in zuidelijke wijken, in het noordoosten en in een aantal westelijke voorsteden. Het leger zet behalve tanks ook helikopters in waar zijn zware wapens sommige smalle straatjes niet in kunnen waar rebellen zich hebben verschanst.

Zowel de staatstelevisie als de oppositie meldde vandaag dat het leger de controle heeft heroverd over de wijken Midan aan de rand van het centrum en Jobar in het oosten. Een activist in Damascus meldde een „tactische terugtrekking” van de rebellen om de burgerbevolking verdere beschietingen door het leger te besparen. Eerder had het leger ook al de wijk Qaboun in het oosten bestormd met meer dan 15 tanks. De staatstelevisie toonde de lijken van twintig mannen in burger met wapens naast zich in Qaboun die ze beschreef als strijders van het „zogenaamde Vrije Syrische Leger” van de rebellen.

Een veiligheidsbron meldde dat „het leger in zijn operaties bewijs geeft van terughoudendheid”. Maar, vervolgde hij, sinds de aanslag in Damascus die woensdag drie topfunctionarissen van het regime het leven kostte, „heeft het leger besloten om alle ter beschikking staande wapens te gebruiken om met de terroristen af te rekenen”. Veel analisten gaan ervan uit dat de aanslag het regime ernstig heeft verzwakt en Assads val inluidt. Maar omdat de elitetroepen van het leger nog een zwaar materieel overwicht hebben op de rebellen, kan de strijd nog wel even duren.

Èen correspondent van de Britse BBC in Damascus meldde gisteren dat het leven in de hoofdstad stil is komen te liggen. De meeste winkels waren dicht en de straten leeg. Maar volgens hem waren temidden van explosies en het geluid van helikopters duidelijk spreekkoren te horen van burgers die Assad opriepen te vertrekken en steun betuigden voor wijken die onder vuur lagen. (AP, Reuters, AFP)