‘Stichting Thuiskopie wil heffingen op smartphones, tablets en pc’s’

Stichting de Thuiskopie wil niet dat de thuiskopieheffing niet alleen geldt voor blanco cd- en dvd-schijfjes, maar ook voor bijvoorbeeld tablets.
Stichting de Thuiskopie wil niet dat de thuiskopieheffing niet alleen geldt voor blanco cd- en dvd-schijfjes, maar ook voor bijvoorbeeld tablets. Foto Reuters / Jo Yong-Hak

De stichting die het innen van de thuiskopieheffingen op blanco beeld- en geluidsdragers verzorgt wil het aantal ‘heffingplichtige’ dragers uitbreiden. Op die manier wil stichting De Thuiskopie in 2013 60 miljoen euro heffen op onder meer smartphones, tablets, pc’s en geheugenkaartjes.

Dat hebben verschillende bronnen bevestigd aan Webwereld. De fabrikanten van de ‘blanco informatiedragers’ vinden de heffing’uit de lucht gegrepen’. De schade van het privékopiëren zou volgens belangenvereniging STOBI veel lager zijn, meldt Webwereld. STOBI heeft consultancybureau PWC opdracht gegeven om de daadwerkelijke schade door thuiskopiëren voor rechthebbenden te onderzoeken.

Uit een onderzoeksrapport van PWC in Spanje blijkt dat de daadwerkelijke ‘kopieerschade’ voor rechthebbenden per jaar 5 miljoen euro voor muziek is en 8 miljoen voor filmwerken. Volgens Webwereld zou dat omgerekend voor Nederland respectievelijk circa 2 miljoen en 3 miljoen euro schade betekenen.

Volgens Stichting de Thuiskopie is dat onderzoek veel te smal en is de situatie in Spanje niet vergelijkbaar met die in Nederland.

Opbrengst blanco cd- en dvd-schijfjes loopt terug

De thuiskopieheffing geldt tot nu toe alleen voor blanco cd- en dvd-schijfjes. De opbrengst voor Stichting de Thuiskopie is tussen 2005 en 2011 echter teruggelopen van 26 miljoen euro naar 9 miljoen euro. De stichting wil de heffingen al jarenlang uitbreiden naar andere informatiedragers.

Het kabinet heeft de regeling al enkele jaren geleden bevroren, maar afgelopen maart oordeelde het Hof in Den Haag dat de Staat onrechtmatig handelt door de heffing niet uit te breiden naar harddisks.

Stichting de Thuiskopie kan “vanwege de lopende onderhandelingen” het bedrag van 60 miljoen niet bevestigen aan Webwereld, maar maakt wel duidelijk dat een uitbreiding van de heffing naar nieuwe dragers aan de orde is.

In de herfst wil staatssecretaris Fred Teeven een beslissing nemen. Volgende week komen alle belanghebbenden weer bij elkaar voor overleg.